Theo van Willigen met zijn broer en zusje.
Theo van Willigen met zijn broer en zusje. (Foto: aangeleverd)

'Het maken van deze documentaire leverde mooie inzichten op'

Vervolg van de voorpagina.

Jaap: "Doordat mijn ouders elkaar al van jongs af aan kennen en hun leven met elkaar verweven is, is het tegelijkertijd een film over mijn beide ouders geworden.”

Bijzondere ervaring

“Het maken van een documentaire over je ouders is een hele bijzondere ervaring. Als filmer/interviewer ben je in staat dingen op een bepaalde manier te vragen die je anders nooit op die manier zou vragen, en dat levert mooie inzichten op. Zo heb ik altijd gedacht dat ik qua karakter meer op mijn moeder leek. Maar tijdens het draaien kwam naar voren dat ik toch wel heel erg op mijn vader lijk. Al die beslissingen die hij heeft genomen, zou ik exact zo doen. Ik kende de verhalen wel, maar tijdens zo'n documentaire leer je ook de beweegredenen en de emoties kennen die achter de verhalen zitten. Dit kan in veel gevallen heel verhelderend werken, en mensen dichter bij elkaar brengen. Dát en het feit dat ik niet wilde dat het levensverhaal van mijn ouders verloren zou gaan in de tijd, waren voor mij de drijfveren om de film te maken. En dat ook mijn kleinkinderen straks nog weten wie hun overgrootouders waren. Ik ben er technisch toe in staat om dit te doen, maar ik zou het echt iedereen aanraden dit ook eens met hun eigen ouders te doen."

Herkenbaar

Inmiddels wonen Theo en Didi van Willigen al ruim 20 jaar in Zaandam, na 27 jaar in Amsterdam gewoond te hebben. Ze komen nog regelmatig in Den Helder voor bezoek aan familie en vrienden. De tijd waarin de Van Willigens in Den Helder woonden komt ruimschoots aan bod in de prachtige documentaire. Heldenaren zien veel herkenbare dingen voorbij komen zoals de KSK race, de padvinderij en nog veel meer.

De film is op YouTube is te vinden onder de titel: Onze tijd in Den Helder, het verhaal van Theo en Didi van Willigen.

Jaap van Twilligen maakte een prachtige documentaire over zijn ouders.