Afbeelding
(Foto: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week: Årø

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de vuurtoren op het Deense eilandje Årø.

Door: Frits van Eck

Het vuurtorentje werd door de Duitsers neergezet

Årø is een eilandje in de Kleine Belt. Het ligt aan de oostkust van Jutland, niet ver van het stadje Haderslev. Aan de oostkant van het eiland vindt je één kleine plaats, genaamd Aarøby en wat verspreide boerderijen.

B&B

Årø wordt gescheiden met het aan de overkant gelegen Årøsund door de circa 500 meter brede zee-engte Årø Sund. In Årøsund een prima B&B, te gebruiken als tussenstop op doorreis naar het noorden van Jutland. De regelmatig varende veerpont is de levenslijn met de vaste wal. Als je op het eiland rondwandelt waan je je tientallen jaren terug in de tijd. In 1864 werd Årø veroverd door het Pruisische leger en was tot 1920 het noordelijkste eiland van Duitsland.

Duitsers

Het vuurtorentje op Årø werd dan ook in 1905, zoals zovele in het zuidelijk deel van Denemarken, door de Duitsers neergezet. Het bouwjaar is leesbaar in de windvaan. De Duitse firma Pintsch uit Fürstenwalde prefabriceerde ook deze kleine gietijzeren toren.

De veerpont is de levenslijn met de vaste wal

Dertien meter

Het torentje is slechts dertien meter hoog en heeft een lichthoogte van 12 meter. Het witte, rode of groene licht gaat, afhankelijk van de richting, 1 seconde aan en 1 seconde uit. De wit geverfde vuurtoren met de bekende rode band heeft een galerij. Het dak van het lichthuis is lichtgroen.

Coördinaten: 56° 34’ 50.4” N - 08° 33’ 58.4” O