Fred Wagemans en Hanneke Schless in de stolp aan de Bergense Voert.
Fred Wagemans en Hanneke Schless in de stolp aan de Bergense Voert. (Foto: Ed Bausch)

“Soberheid inspireert tot vrij denken”

BERGEN - Voor een mooi tochtje door Bergense dreven is een bezoek aan de galerie van Hanneke Schless aan de dromerige Voert een aanrader. Na het inspirerende landschap ten zuidwesten van het dorp kan de geest zich verder bevrijden van alle dagelijkse gedachten en wellicht ook eigentijdse zorgen. De voorheen in het Friese Beetsterzwaag werkzame kunstorganisator Fred Wagemans heeft in de tot galerie omgebouwde stolpboerderij exclusief werk van vier internationaal gewaardeerde overleden kunstenaars bijeengebracht. Hoe soberheid inspireert tot vrij denken. En je mag er van harte voelen aan koeienhuid.

DOOR ED BAUSCH

SCHLESS ART AAN DE VOERT OPEN TOT EIND OKTOBER

“Nee, het was niet zozeer de kunst die mijn gezin zo’n vijf jaar geleden naar Bergen bracht”, zegt Fred (Den Haag, 1954). “In Friesland had ik in Kunstruimte Wagemans wel zo’n beetje alles gedaan wat ik kon doen. Mijn echtgenote, grafisch vormgever Claudia Gravestijn, maakte veel ontwerpen voor Hotel Blooming en het Oude Hof. Dus we kwamen hier wel. Onze jonge kinderen kunnen hier bovendien naar de Vrije School."

Fred heeft nu wel een opslag in Alkmaar, waar hij zijn collectie beheert en kan tonen en hij bezoekt beurzen. "Maar die zijn er nu niet.”

Exclusief werk

Uit zijn collectie en van verschillende bruikleengevers is er nu aan de Voert veelal exclusief werk te zien van Maria van Kesteren, Jan Loman, Harmen Abma en Henk Peeters. Werk uit de tijd van het modernisme, of daarop geïnspireerd. “Die stroming is nu niet zo dominant, want musea moeten nu veelal verhalende kunst brengen. Maar eigenlijk is de soberheid van kunst uit het modernisme juist heel goed voor deze tijd, die ons iedere dag overlaadt met impulsen en impressies.”

Vrij en betrokken

De vier kunstenaars laten zien hoe vrije omgang met materialen en diepe concentratie, soms letterlijk in isolement, kan leiden tot werk dat ruimte geeft aan de gedachten van de kijker. “Daarbij waren vooral Henk Peeters en Jan Loman ook maatschappelijk actief en betrokken. Dat zie je terug in hun werk, maar nooit heel expliciet. Want de grote kracht van het modernisme is de eenvoud en het zuivere gebruik van

Lees verder op pagina 14.





“Je geest vrijmaken aan de Bergense Voert”

Vervolg van voorpagina

de eenvoud en het zuivere gebruik van authentieke materialen. Daar gaat een grote bevrijdende werking van uit. Alles dat er niet toe doet, wordt weggelaten.”

Nieuwtje

Voor de Bergen aan Zeese Hanneke Schless (Rotterdam, 1954) past de selectie van Fred Wagemans uitstekend in de lijn van haar visie op tentoonstellingen. “Het is voor mij een groot compliment dat Fred dit werk hier bijeen wilde brengen.” Een nieuwtje is dat de gebouwen aan de Voert verkocht worden, waardoor er na volgende zomer een eind komt aan haar presentaties, die veel landelijke waardering hebben opgeleverd.

"Deze tentoonstelling is te bekijken tot en met 27 september en daarna tot en met de Kunst10daagse nog MOA. In de winter is het hier te afgelegen, dus dan in april weer verder." Schless Art, Voert 18-A Bergen, gratis toegankelijk. Open vrijdag tot en met zondag 12.00-17.00 uur, kijk op schlessart.nl.