Jan van Trigt in zijn 'Wunderkammer'.
Jan van Trigt in zijn 'Wunderkammer'. (Foto: Ed Bausch)

Jan gooit ziel en zaligheid in Slotkwartier

EGMOND AAN DEN HOEF - Voor sommigen zijn ze een goed bewaard geheim, voor vele anderen en toeristen zijn ze al geliefde parels aan de kust. Het riante Schelpenkabinet en de grote Wunderkammer met allerhande authentieke exotische voorwerpen zijn zalen waar je zomaar een paar uur kunt rondbrengen en mijmeren over verre zeeën en landen. Of over alles uit onze eigen Noordzee, die nog altijd zijn geheimen prijsgeeft over hoe het 10.000 jaar geleden was: een soort Siberische steppe. De landelijk befaamde conservator Jan van Trigt heeft er al zijn ziel en zaligheid ingelegd en mag met recht trots zijn. Hij wil heel graag verder in een zich breder ontwikkelend Slotkwartier in het historisch hart van het Egmondse dorp tussen stad en zee.

Door: Ed Bausch

Oceanië, China, het Marokkaanse Atlasgebergte en talrijke andere landen tonen in de Wunderkammer iets van hun geheimen en historie. Alles ligt, hangt of staat ruim uitgestald in het eeuwenoude monument. “Maar onderschat niet de bedding van de Nederlandse Maas”, zegt Van Trigt. “Dat is een fenomenale bodem voor allerlei vondsten die vertellen hoe Nederland en de Noordzee vroeger waren.” Hij weet waar hij het over heeft, want als jongeling maakte hij een heel complete studie over het leven in de Noordzee. Direct na zijn middelbare schooltijd trad hij in dienst bij Mak van Waaij aan het Amsterdamse Rokin, het beroemde veilinghuis voor kunst en antiek. Eerst als sjouwerman, maar al gauw mocht hij voorwerpen gaan beschrijven. En zo groeide hij verder onder leiding van Jan Pieter Glerum en later bij Sotheby’s. Met een collega begon hij later een eigen bureau voor taxatie en bemiddeling. Nog altijd geldt hij als een autoriteit als beschrijver, met een indrukwekkend netwerk.

Stromatolieten

Terwijl hij poseert voor de kast met het kleurrijke aardewerk uit de Ming-dynastie vertelt Van Trigt over de stromatolieten in zijn verzameling. Dat zijn miljarden jaren oude klonten van bacteriën, eigenlijk het begin van het leven. Die komen uit het Atlasgebergte, toen dat nog zeebodem was. Met de erupties tot gebergte kwamen die stromatolieten mee omhoog met de vulkanische grond. Een kennis nam hem mee naar Egmond en wees hem op de oude leegstaande panden tegenover de Slotkapel en de ruïnes van het voormalige kasteel van Egmond. “We moeten er iets aan doen, dit is zo mooi”, dacht hij hardop. En zo ging hij verder waar hij als jongeman was gebleven. “Ik kon heel makkelijk aan prachtige verzamelingen komen en zo was de ‘Gele Kamer’ in korte tijd een Schelpenkabinet van allure. “Van die kamer hangt in het Parijse Louvre een prachtig schilderij. Eigenlijk is de kamer nog net zo, nu.” In de aanpalende stal bouwde hij zijn eigen Wunderkammer. “Er is hier nog zoveel meer mogelijk.” Allemaal vanuit de verwondering, die hij zijn leven lang bij zich draagt en die hij graag op die historische Egmondse grond wil overgeven aan volgende generaties.


Afbeelding
Afbeelding