Afbeelding
(Foto: Kees ter Hofstede)

Dorpsvereniging bestaat 20 jaar

EGMOND-BINNEN - De Vereniging Dorpsbelangen Egmond Binnen ( VDEB ) bestaat deze maand precies 20 jaar. De exacte oprichtingsdatum is 10 oktober 2000. Deze vereniging is destijds opgericht met de bedoeling om als een soort van 'doorgeefluik' te fungeren naar de bestuurders van de gemeente. Dit in verband met de fusie die destijds werd aangegaan tussen de gemeenten Egmond, Schoorl en Bergen. ''De ledenvergadering is woensdag 28 oktober digitaal om 19.30 uur'', aldus Kees ter Hofstede namens het bestuur.

Men was van mening dat die fusie tot gevolg zou hebben dat de afstand tussen de inwoners van Egmond Binnen en het College van Burgemeester en Wethouders te groot zou kunnen gaan worden. De toenmalige burgemeester, Enno Brommet, van de gemeente Egmond adviseerde om die reden een groep inwoners om een dorpsvereniging op te richten. De groep inwoners bestond uit ongeveer 55 personen, die het contact met de gemeente wilden aanhalen, om de leefbaarheid in het dorp te behouden en te verbeteren. Uit deze groep werd een bestuur gekozen en Jaap Kramer werd voorzitter. De VDEB heeft zich sindsdien actief opgesteld, zowel naar inwoners als de gemeente.

Dorpsvisie

Zo is er, samen met de inwoners, een nieuwe Dorpsvisie ontwikkeld met daarin een zestal thema’s met tal van actiepunten voor het heden en de toekomst. Daarnaast is de vereniging actief betrokken bij woningbouw in het dorp (o.a. op de locatie RK kerk, aan de randweg etc.) en vele andere zaken zoals de mogelijk negatieve gevolgen voor Egmond-Binnen van de toekomstige aansluiting op de A9 bij Heiloo. Ook is er nu en in het verleden veel contact geweest met de Luchtverkeersleiding Nederland, de Omgevingsdienst IJmond en de gemeente over de toenemende hinder van vliegtuiglawaai. Er zijn in de afgelopen jaren diverse avonden georganiseerd, in het dorpshuis De Schulp, die door heel veel inwoners zijn bezocht.

Ledenvergadering

In De Schulp wordt jaarlijks de ledenvergadering gehouden, welke door corona fysiek niet doorgaat, maar wel digitaal. Om deel te nemen aan deze online vergadering heeft men, naast een link, ook gegevens nodig om zich aan te melden. Deze gegevens worden op de dag van de vergadering bekend gemaakt via de website van de VDEB. Via dorpsbelangenegmondbinnen.nl is tevens de jaarlijkse nieuwsbrief te lezen, met daarin de uitnodiging voor de online vergadering, die ook zal worden aangekondigd via Facebook. Daarnaast is in een interview op de website te lezen hoe, waarom en met wie de eerste voorzitter en medeoprichter Jaap Kramer de Vereniging Dorpsbelangen Egmond Binnen ( VDEB ) heeft laten ontstaan.