De Hanswijk in Egmond aan den Hoef al 50 jaar open, zelfs nu
De Hanswijk in Egmond aan den Hoef al 50 jaar open, zelfs nu (Foto: Ed Bausch)

Burgemeester Rehwinkel: 'Roeien met de riemen die we hebben'

Vervolg van de voorpagina


''Pedroli is ook heel blij dat de sponsorgroep de club trouw blijft. De kantine is dicht en een project met zonnepanelen is uitgesteld. “Over voldoende liquide middelen beschikken vinden we nu belangrijker dan wat lagere stroomkosten.”

Toiletten in winkels benutten

Tom Pedroli is ook voorzitter van de Ondernemersvereniging in Bergen. Hier heeft hij het dilemma dat het bestuur graag het dorp wil promoten om te komen winkelen, terwijl dat nu juist niet echt de bedoeling is. “We proberen nu straten meer ruimte te geven voor de anderhalve meter door in overleg met de gemeente her en der fietsenstallingen weg te halen. Verder hebben we een kas gemaakt van gelden die we anders hadden besteed aan Jazz&Sail en de Kunst10daagse om te kijken wat we concreet kunnen doen voor ondernemers die het nu lastig krijgen. We proberen hen te helpen in hun contact met pandverhuurders. We moeten zoveel mogelijk de lokale ondernemers helpen. Dan is het wel raar als je op de markt een kaasboer uit Tilburg ziet staan. Verder vragen we de winkeliers de toiletten ook beschikbaar te houden voor winkelend publiek, nu dat niet in de horeca terecht kan.

Stichting Welzijn in hele gemeente actief

Stichting Welzijn gemeente Bergen heeft opnieuw het dilemma dat de meest kwetsbaren nu juist het moeilijkst zijn te bereiken. Directeur Andrea Landman is evengoed nog blij met wat er nu meer kan dan in de eerste lockdown. “Jongerencentra Joeb in Egmond Binnen, De Wal in Egmond aan Zee, De Kazerne in Bergen en de disco in De Hanswijk ontvangen behoorlijk veel jongeren. Zo kunnen we nu nog goed contact onderhouden. Voor hen, net als voor ouderen zijn veel zekerheden weggevallen. Het restaurant voor senioren in de Sanderij in Schoorl kan nu weer niet. Maar anders dan in de eerste golf mogen we nu nog steeds wel huisbezoeken doen. Eind augustus kwamen we bij een mevrouw, die zei dat ze voor het eerst sinds maart haar schoenen weer aan had. Zo lang was ze niet buiten gekomen.”

'Een coffee-to-go vormt een goede oplossing'

I-pads gezocht

“We zijn nu ook op zoek naar andere middelen om er alles aan te doen de sociale afstanden niet te groot te laten worden. We zoeken nog naar een aantal sponsors zodat we sommigen een I-pad in bruikleen kunnen geven met een paar heel laagdrempelige apps. Daarmee kunnen we heel makkelijk contact houden. Iedereen die wil meefinancieren mag me persoonlijk bellen op mijn 06 82107506. Dat is zó enorm welkom”, zegt Andrea. Welkom zijn ook nieuwe en hopelijk ook wat jongere vrijwilligers voor het maatjesproject, de boodschappendienst en voor klusjes. “We zien een toename in eenzaamheid en administratieve achterstand en een kort bezoekje of hulp bij iets kan zo veel verschil maken. Het is heel erg dankbaar werk.” Bel daarvoor ’s morgens naar stichting Welzijn 072 5095267.

Wandelen met coffee-to-go

Wethouder Erik Bekkering is portefeuillehouder van de Task Force-comités in de verschillende kernen. "In de eerste golf zijn er in heel dynamische samenwerkingen allerlei acties geweest, waarvan het Egmondse Reuzenrad het meest in het oog sprong. Nu pakken we, ja wel tamelijk onvoorzien, de draad weer op van het ‘veilig welkom heten'. Onze gemeente is nu eenmaal heel populair met de duinen en de zee. Dus met elkaar moeten we zorgen dat bezoekers veilig buiten kunnen zijn en veilig door de winkelstraten kunnen.”

Steunen

De wethouder wijst op het belang van de websites egmond.nl, bezoekbergen.nl en duindorp.nl. "Steeds meer geven die aan wat de openingstijden zijn, hoe je de lokale ondernemers kunt steunen. We moeten nu vooral een stap richting toekomst zetten, wat betreft de promotie van de kernen. Daarover gaan veel gesprekken, om straks klaar te staan. We merken ook, naast de zorgen, dat veel ondernemers nu logischerwijze beter ingespeeld zijn op de huidige beperkingen en dat is knap werk. Waar mogelijk ondersteunen we hen weer.”Bekkering mist wel de zo broodnodige ontmoetingen. "Voor een deel los ik dat op door met een coffee-to-go met partijen of enkele personen op goede afstand een wandeling te maken. Dat kan heel goede dingen opleveren.”

De Kazerne in Bergen open voor jongeren