Tussen kerk en kroeg heerst een ongewone rust.
Tussen kerk en kroeg heerst een ongewone rust. (Foto: Ed Bausch)

Opnieuw stiller op Heiloose straten

HEILOO - Overal in Nederland is het weer stiller op straat. Nieuwsblad Heiloo peilde de sfeer in wat velen zien als het echte centrum van het dorp, het gebied rond de Witte Kerk. Zorgen zijn er zeker, het voelt voor velen ook anders dan in maart toen het licht eraan zat te komen. Te midden van onzekerheid is er toch altijd de gedachte aan 'straks', kijken wat nu al kan worden gedaan om later versterkt mee door te gaan. Verschillen kunnen groot zijn. Voor sommigen liggen mogelijkheden meer voor de hand dan voor anderen. Duidelijk is dat deze nieuwe situatie echt iets groots betekent, overal en ook in Heiloo. De zorgen betreffen zeker ook weer de verzorgingshuizen. De situatie vergt een verbinding, meer dan ooit, beluisterde de redactie. Eerst een hart onder de riem, van burgemeester Hans Romeyn.

Nieuwe situatie vraagt om verbinding, meer dan ooit

Door Ed Bausch

"Tijdens de persconferentie van het kabinet vernamen we de nieuwe sluiting van de horeca", zegt burgemeester Hans Romeyn. "Onze ondernemers worden hiermee weer zwaar getroffen. Ze hadden de afgelopen tijd juist zo hun best gedaan om coronaproof open te zijn. Dat heb ik zelf gezien. Ik wil hen en alle inwoners graag een hart onder de riem steken. Het College staat achter iedereen en wil graag met het Task Force Herstelfonds kijken naar alle mogelijkheden om steun te bieden. Ik hoop van harte dat het aantal besmettingen snel afneemt en de maatregelen weer kunnen versoberen. Ik doe mijn best en roep iedereen op dat naar vermogen ook te doen. Samen tegen corona, ik wens iedereen heel veel sterkte. Take care!"

Verzuchting en moed houden

Winkelcentrum ’t Loo is vanoudsher natuurlijk een grote trekker. Gunstige ligging in het fraaie historische hart, goed te bereiken en gratis parkeren. Dus een regionale functie. Ook ’t Loo heeft, net als andere winkelcentra, te kampen met de gegevens van deze tijd, waaronder webwinkelen. "De winkeliersvereniging is altijd actief, maar kan nu ook even niet zoveel doen aan evenementen", zegt John Hoetjes van de gelijknamige bakkerij. Voor de winkeliersvereniging doet hij de contacten met de gemeente over de herinrichting van het gebied. "Het lijkt soms wel alsof dat traject stilligt, terwijl we toch zo dringend elkaar nodig hebben in het gebied, er zijn zoveel mogelijkheden." Dat klinkt wat als een verzuchting, en dat is het ook wel. Want er ligt veel op het bordje van de winkeliers. "De hoge huren, waarop we in coronatijd helaas geen korting krijgen van de vastgoedfirma. Dus we denken steeds na over leegstaande panden, sommigen van ons nemen dan een pop-up-initiatief om in ieder geval het beeld fleurig te houden." Zijn eigen zaak gaat best goed en dat geldt ook voor de andere verswinkels in het winkelcentrum, zegt Hoetjes. "Maar de non-food heeft het lastiger, dat is duidelijk. En ik lever bijvoorbeeld niks aan AZ, momenteel."

Je niet alleen willen voelen

"De komst van de Aldi schuift inmiddels op naar op z’n vroegst derde kwartaal 2021", zegt Hoetjes die de promotiecommissie van de winkeliersvereniging in portefeuille heeft. "En meer dingen schuiven op, terwijl het zo nodig is om met elkaar, ook met de gemeente, vooruit te kijken. We zien ook een wildgroei aan marktkramen om het centrum heen, bij de entree maar ook de biologische markt op het plein. Dat kan toch allemaal meer in overleg met ons. Ik wil niet somberen, maar ook een winkelier wil zich niet alleen voelen. We willen graag wat meer horen van de gemeente, ook over het bijhouden en ontwikkelen van het gebied rondom het enige overdekte centrum van de regio." De bekende zitjes hebben ze overal moeten weghalen in het winkelcentrum. "Maar we doen wel af en toe dingen voor kinderen, pompoen snijden rond Halloween." De stem van John Hoetjes is niet zonder klank van hoop.

Gastvrijheid per bakfiets

Brasserie Veldt laat weten dat er rond de heropening in september heel veel dankbare reacties waren en dat het heel goed ging. De huidige toestand was niet verwacht en nu is men aan de gang met 'take away', van maandag tot en met zondag.

Lees verder op pagina 3

De Witte Kerk: baken van hoop in betere tijden.