De Witte Kerk: baken van hoop in betere tijden.
De Witte Kerk: baken van hoop in betere tijden. (Foto: Ed Bausch)

'Alles schuift op, terwijl het zo nodig is om met elkaar vooruit te kijken'

Vervolg van de voorpagina

Bij Herberg-Jan zijn alle 45 personeelsleden doorgegaan met de afhaalservice. Kris Grondsma vertelt dat die mogelijkheid bij de eerste golf was opgezet en dat de zaak dat systeem daarna heeft aangehouden. Dus bestelling opgeven en ophalen.

Gastvrijheid blijven bieden

"Maar nu ook met een volledige eigen bezorgdienst, dus nadrukkelijk niet via thuisbezorgd.nl. Iedereen helpt mee, niemand wil op de bank blijven zitten. We brengen overdag onze broodjes en koffietjes met de bakfiets, de bedrijfsauto en onze eigen fietsen. En 's avonds de diners. We zagen de nieuwe sluiting wel aankomen, maar niet voor vier weken en niemand kan zeggen hoe lang het gaat duren. Op deze manier kunnen we, mede door de financiƫle tegemoetkoming van het Rijk, gastvrijheid blijven bieden, een stukje Herberg-Jan thuis aanleveren. We hebben heel veel vaste gasten, velen zijn Vriend van Herberg-Jan, dus we kunnen goed communiceren."

Kleine gezelschapjes

Kris doet personeelszaken en de administratie, ook voor de zaak in Bergen. "We zijn op zich een gezond bedrijf, we kunnen wel wat aan en met elkaar blijven we aan de slag, straks ook voor de Kerst. Wie weet hoe we dan toch iets van onze sfeer voor kleine gezelschapjes in huiskamers kunnen brengen. Maar oh, wat zien we onze gasten veel liever hier."

Veel positiviteit

Een nieuwkomer in Heiloo is Isabelle Vermeij. Ze begon door de eerste coronagolf later dan de bedoeling was als coƶrdinator voor de Witte Kerk. "Tsja, dit is best wel raar, niet alles van ons oktoberprogramma hebben we nu kunnen uitvoeren. Soms merk je ook wel schuchterheid bij publiek, terwijl we hier toch heel veilig kleine gezelschappen kunnen ontvangen. Ik was in augustus natuurlijk meteen begonnen met allerlei lijnen uit te zetten. Met veel positiviteit als gevolg, maar nu is alles even in afwachting. De concerten met de kamermuziek gaan nog steeds door, maar de optredens van Heiloose muziekverenigingen, vaak grote verenigingen, kunnen nu niet. Heel erg jammer. Ik hoop dat de lezing die we volgende week samen met en in de bibliotheek doen wel kan doorgaan. Dat gaat over 75 jaar Verenigde Naties.


De inkomstenderving wordt nu natuurlijk wel gevoeld en we kunnen alleen maar hopen dat we weer ons pad kunnen vervolgen", besluit Isabelle vanuit haar kantoortje in de kerk.

Herberg nu weer even als afhaalcentrum en bezorgdienst.