In één keer zonder overstap naar Schiphol en het vliegtuig in.
In één keer zonder overstap naar Schiphol en het vliegtuig in. (Foto: Aart Toth)

Noord-Zuidlijn zorgt voor directe NS-verbinding Alkmaar-Schiphol

HEILOO/ CASTRICUM - Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol zorgt voor een directe NS-verbinding vanuit Alkmaar. Dit is een verkeerde veronderstelling. Toch zal het positief gaan werken voor het toekomstige spoorweggebruik rondom Heiloo. Verslaggever Aart Toth sprak Dave van Ooijen, een Castricummer die werkzaam is als strategisch beleidsadviseur voor de gemeente Den Haag, over dit onderwerp.

Ruimte voor nieuwe verbindingen per spoor

Door Aart Toth

Van Ooijen: "Sharon Dijksma heeft als wethouder van Amsterdam op de valreep, voor haar vertrek naar Utrecht, een groot voorschot geregeld van maar liefst 1,025 miljard euro bij KLM, NS en Luchthaven Schiphol om de metro Noord-Zuidlijn te verlengen naar Schiphol. Die metroverbinding zorgt ervoor dat de huidige (tijdelijke) airportsprinter, die tussen Amsterdam-CS en Schiphol rijdt niet meer nodig is, waardoor er ruimte ontstaat voor andere verbindingen.”

Grotere grondopbrengsten

Er is voor de verlenging van de Amsterdamse metro Noord-Zuidlijn naar Schiphol en sluiting van de Ringlijn totaal zo’n 4 tot 5 miljard euro nodig, grotendeels vanuit het Rijk, maar ook de Vervoersregio Amsterdam draagt 525 miljoen bij, gemeente Amsterdam 300 miljoen en de NS 60 miljoen. Met daarbij de verwachting van grotere grondopbrengsten in de regio.

Reizigers profiteren

Wat hebben de regio Alkmaar en de BUCH-gemeenten met een NS-station - Castricum, Heiloo en Uitgeest - dan aan het verlengen van de metro Noord-Zuidlijn? Van Ooijen: "Omdat er minder treinverbindingen nodig zijn vanuit Amsterdam richting Schiphol en verder, door de verlenging Noord-Zuidlijn en sluiting van de Ringlijn, ontstaat er ruimte op het spoor en vooral in de Schipholtunnel. Zodoende komt er ruimte voor nieuwe verbindingen per spoor, waaronder de al langer gewenste Intercity-verbinding Alkmaar-Schiphol waar ook reizigers van en naar NS-stations Heiloo, Castricum en Uitgeest van kunnen gaan profiteren.”

Bereikbaarheid verbeteren

Volgens Dave van Ooijen kunnen in dat geval vier Intercity’s rechtstreeks vanuit Noord-Holland naar Schiphol en verder per uur haalbaar worden. De bereikbaarheid zal dus sterk verbeteren: met je koffers naar het station en rechtstreeks zonder overstappen naar Schiphol het vliegtuig in. Maar natuurlijk ook met de mogelijkheid om door te rijden naar Leiden en Den Haag. Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen maar ook wat minpuntjes, zoals de Sprinters op de Kennemerlijn die in dat geval niet verder rijden dan Uitgeest, waardoor dit station de komende jaren op de schop gaat voor de bouw van twee eilandperrons. Uitgeest zal daarmee een belangrijk overstapstation worden. Het inkorten van de Kennemerlijn tot Uitgeest is noodzakelijk omdat het anders te druk wordt op het spoor tussen Uitgeest en Alkmaar. Van Ooijen stelt daarbij: "Doortrekking van de Noord-Zuidlijn scoort, samen met doortrekking Ringlijn van Sloterdijk naar Amsterdam CS, zeer hoog in het kader van Wobke/Wiebes Groeifonds. Als alles meezit kan verlenging van de Noord-Zuidlijn in 2032 gerealiseerd zijn. Dus ongeveer in dezelfde tijd dat PHS 2.0 tussen Alkmaar en Amsterdam (acht Intercity’s) gerealiseerd kan zijn. Beide projecten in Amsterdam zijn nodig om ruimte op de Westtak en in de Schipholtunnel vrij te maken om rechtstreekse treinen vanaf Alkmaar naar Schiphol en verder te laten rijden.”


Lees verder op pagina 5