Vuurtoren van de week: Kegnaes.
Vuurtoren van de week: Kegnaes. (Foto: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week: Kegnæs

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Kegnæs.

Door: Frits van Eck

De ronde gemetselde toren is geel geverfd en is 18 meter hoog

Als is een eiland in het zuidwesten van Denemarken en wordt van Jutland gescheiden door de Als Sund. Vanuit Jutland steek je twee bruggen over en Als ligt voor je open. De grootste plaats op het eiland is Sønderborg. Het zuiden van Als wordt gevormd door het schiereiland Kegnæs, dat door een smalle natuurlijke dam, Kegnæs Drej, met de rest van Als verbonden is. Aan het einde van de dam loopt de weg omhoog en staat op een heuvel deze fraaie vuurtoren. Het oorspronkelijke station was het woonhuis van de vuurtorenwachter, de lantaarn stond op het dak (1845 - 1896).

1896

De huidige toren is in bedrijf sinds 1896, heeft een hoogte van 18 meter en een lichthoogte 32 meter. Iedere vijf seconden geven het witte, groene en rode licht (afhankelijk van de richting) een flits. De ronde gemetselde toren is geel geverfd, de lantaarnkoepel zwart. De gele kleur kreeg hij in 1995. De rode dakpannen van de omringende huizen steken daardoor prachtig af. De vuurtoren werd in de jaren 1973 en 1995 gerestaureerd. Hij markeert de noordkant van de ingang van de Flensburg Fjord. Tijdens de zomermaanden kan de toren beklommen worden, slecht 65 treden en je kunt genieten van het uitzicht over de fjord.

Coördinaten: 54° 51' 11? N, 09° 59' 16? O