Vuurtoren van de week: São Julião da Barra
Vuurtoren van de week: São Julião da Barra (Foto: Cor Oorthuijsen)

Vuurtoren van de week: São Julião da Barra

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Portugese vuurtoren São Julião da Barra.

Door: Frits van Eck

Het rode licht gaat drie seconden aan

Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal. Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis. Rond 1200 voor Chr. Ontstond er een Fenicische handelspost. De Feniciers noemden de stad "Allis Ubbo” wat veilige haven betekent. Het kan dus met recht een oude stad genoemd worden. De vuurtoren São Julião da Barra staat op het gelijknamige 16e eeuwse fort in Oeiras. Dit fort bewaakt de ingang van de Rio Tejo (Taag) en was eeuwenlang een sleutel tot de verdediging van Lissabon.

Aardbeving

Het is niet helemaal duidelijk wanneer navigatielichten voor het eerst werden weergegeven vanaf het fort, maar het is bekend dat de lichttoren moest worden gerepareerd na de grote aardbeving van 1755. Deze vuurtoren is 24 meter hoog en heeft een lichthoogte van 39 meter. Het rode licht gaat drie seconden aan en twee seconden uit. Het is een vierkante, onbeschilderde gemetselde toren. De 4e orde Fresnel lens is uit 1895. De lantaarn is wit met een rood dak. Het fort dient nu als de officiële residentie van de minister van Staat en Defensie. Gelegen in het centrum van het fort, net buiten de Avenida Marginal bij de noordelijke ingang van de Rio Tejo.

Coördinaten: 38° 40' 28.2? N, 9° 19' 31.0? W