Nieuwe reddingboot voor KNMR Egmond aan Zee.
Nieuwe reddingboot voor KNMR Egmond aan Zee. (Foto: aangeleverd)

Eerste stap in de toekomst: nieuwe reddingboot voor KNRM Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is met 75 reddingboten langs de kust dag en nacht beschikbaar voor noodgevallen op zee. De reddingboten variëren in lengte van 5 tot 20 meter. Een groot deel van deze boten is zelfs inzetbaar bij windkracht 12.

Om die redenen moeten deze schepen voldoen aan de hoogste eisen en in topconditie verkeren. De huidige reddingvloot bevat reddingboten uit 1991 en daarna. De oudste is dus bijna 30 jaar oud. De schepen zijn goed, maar de kosten voor onderhoud worden steeds hoger en het risico op uitval wordt groter. Tijd voor een ambitieus vervangingsplan tussen nu en 2035.

Oudste boot

De Egmondse reddingboot Adriaan Hendrik behoort momenteel tot de oudste boten van vloot. Hierdoor zal de Adriaan Hendrik als eerste worden vervangen door een nieuwe reddingboot. Tevens zal de bootwagen worden vervangen voor een nieuwe. De nieuw te bouwen opvolger van de Adriaan Hendrik is van het type Van Wijk klasse en heeft een lengte van 11,4 meter en kost afgerond € 1.200.000.

Drenkelingenklep

De nieuwe reddingboot is een doorontwikkeld ontwerp van de huidige Valentijn-klasse. Het schip is een kleine meter langer dan de oude, heeft zwaardere motoren en heeft aan de achterzijde een zogenaamde 'drenkelingenklep' waarmee een drenkeling makkelijker aan boord kan. Ook is het stuurhuis ruimer en comfortabeler.

Wervingscampagnes

De nieuwe reddingboot kan, net als de huidige, vrijwel onder alle weersomstandigheden gelanceerd en ingezet worden. De nieuwe bootwagen zal in 2021 in Egmond arriveren en de nieuwe reddingboot ergens begin 2022. Het totale vervangingsplan van 75 reddingboten kost ruim 5,5 miljoen euro per jaar gedurende 15 jaar. De KNRM heeft er vertrouwen in dat dit geld in de komende 15 jaren geworven kan worden, maar daarvoor zijn wel wervingscampagnes en activiteiten nodig. De KNRM investeert hiermee in de toekomst voor een veilig vaargebied.

Afbeelding