Kinderburgemeester en burgemeester
Kinderburgemeester en burgemeester (Foto: Aangeleverd)

Rubriek: Uit het College van Burgemeester en Wethouders Bergen

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag. Burgemeester en Wethouders namen in hun vergadering onder meer de volgende besluiten.

DOOR: ED BAUSCH

Een ambtsketen gaat hij nog krijgen, als hij in januari in de gemeenteraad officieel wordt geïnstalleerd. Evengoed zag de elfjarige Thomas Meereboer uit Bergen er al piekfijn uit met z’n colbertje en stropdas bij zijn presentatie op het gemeentehuis. “Op zo jonge leeftijd solliciteren is wel bijzonder, denk ik”, zegt Thomas. “Maar ik wou het graag en ik hoop dat mijn jaar als kinderburgemeester nog fijn wordt ondanks corona en dat ik kinderen uit alle kernen goed kan vertegenwoordigen. Burgemeester Rehwinkel is trots op de eerste kinderburgemeester van de gemeente. “Met raadslid Meis de Jongh voerde ik gesprekken met vijf kandidaten. Die maakten duidelijk dat kinderen echt heel duidelijke meningen hebben over bijvoorbeeld klimaat, cultuur, eenzaamheid en coronamaatregelen. Dat wil ik veel meer naar voren halen, want zij zijn straks de toekomst. Ik ga graag luisteren naar Thomas’ ideeën en natuurlijk neem ik hem mee naar belangrijke gebeurtenissen.

Watertorengebied

Het plan voor een nieuwe sporthal en woningen daaromheen heeft al een lange aanloop. 25 november konden belanghebbenden al meepraten en nu is het zover dat het College de gemeenteraad op 28 januari kan vragen in te stemmen met het nieuwe plan, zonder dat er een bestemmingsplanwijziging nodig is. De Raad van State vroeg aanpassingen vanwege de stikstofproblematiek en een aantal bouwplanmatige aanpassingen. Wethouder Valkering: “De oude sporthal is gewoon op en moet worden gesloopt. Nu kunnen we verder en met 34 woningen erbij. Daarvan zijn er 15 in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO. De toekomstige bewoners kunnen met elkaar de kwaliteit en veel van de vormgeving bepalen. De gemeente maakt mogelijk dat de grond betaalbaar is. De bewoners delen de kosten van architect en aannemer en sparen de kosten en winstopslag van een ontwikkelaar uit.” Op 12 januari is er nog een ronde voor belanghebbenden, kijk daarvoor op de site bergen-nh.nl/plannen-en-projecten.

Plein Bergen

“Verpaupering is nu aan de orde na decennia van niet gelukt plannen”, zegt wethouder Valkering. We zijn als huidig College begonnen om samen met de Bewonersvereniging Centrum Bergen nieuwe randvoorwaarden op te stellen voor de noodzakelijke herinrichting. Als je daar nu met elkaar overeenstemming over hebt loop je later minder kans op procedures.” Dat proces is prettig doorlopen en nu zou dan de verdere herontwikkeling van het Plein in centrum Bergen gestalte kunnen gaan krijgen. “Iedereen wil plannen die passen bij de Bergense schaal, die aansluiten bij de behoefte en bij de hoogte van omliggende bebouwing.” Er is geen bestemmingsplanwijziging nodig. Als de Raad in januari instemt, kan Bot Bouw beginnen met schetsen op basis van de randvoorwaarden. “Als dat allemaal klopt dan zou er eind 2021 een begin kunnen worden gemaakt met de voorbereidingen.” De Bakemaflat zal dan worden gesloopt. Het achtergelegen pand, waar nu restaurant Julie’s is gevestigd zal, in tegenstelling tot eerdere plannen, behouden blijven.