Moeder en dochter trots op de zelfbedieningswinkel aan de Baakmeerdijk
Moeder en dochter trots op de zelfbedieningswinkel aan de Baakmeerdijk (Foto: Ed Bausch)

Op weg naar andere landbouw en veeteelt

BERGEN - In deze tijd komen dingen en mensen tijdelijk tot stilstand, terwijl er op andere fronten nog wel voortgang is en hopelijk in de loop van januari weer volop. Volgende week besteedt het Bergens Nieuwsblad aandacht aan de situatie in de verschillende kernen van de gemeente ten tijde van de nieuwe lockdown. Van veel kanten komen ook geluiden over de mogelijkheid om na te denken over hoe dingen misschien anders kunnen. De landbouw en veeteelt zijn al een heel jaar in de belangstelling. In de gemeente Bergen komen steeds meer initiatieven om te zoeken naar andere wegen van voedsel produceren. Binnenkort presenteert het Ecodorp, gelegen tussen Bergen en Egmond aan den Hoef haar nieuwe bestemmingsplan, waaronder ook wonen. Daar komt het Bergens Nieuwsblad op terug in het nieuwe jaar. Er is nu al nieuws over het project Herenboeren Duinstreek en we namen een kijkje bij de Bergense Melksalon.

DOOR: ED BAUSCH

ZELF MELK TAPPEN

Aan de Baakmeerdijk aan de noordkant van Bergen trekt sinds twee jaar de boerderij van Jos en Alien Kenter de aandacht. Aan de weg staat een verwelkomend bord met ‘Bergense Melksalon’. “Het idee om ook aan verkoop op het erf te doen raakte in een stroomversnelling toen dochter Mieke zei dat ze plezier had in haar werk als muziekdocente in Castricum, maar ook de boerderij miste. Nu werkt ze twee dagen hier in het winkeltje en twee dagen op school.” Maar evengoed heeft het hele gezin de nieuwe tak aan het melkveebedrijf met 90 koeien omarmt. “In de lockdown van het voorjaar werd de winkel opeens een soort attractie, een uitje tijdens de fietstochten. En dat zien we nu weer gebeuren, hoewel we ook al veel vaste klanten hebben, zegt Alien.” In de blokhut op het erf staat een zelftap voor rauwe melk, naast de koelkast voor de zelfgemaakte yoghurt, vla en hang-op. Verder ligt er Beemsterkaas in het schap. “Van onze eigen melk die naar de Cono-melkfabriek in de Beemster gaat.” In de zomer en herfst zijn er ook pompoenen te koop.

“Boer ben je 24 uur per dag”

Die pompoenenberg op het erf is nu weer weg. "Wij zijn zelf ook steeds weer verbaasd dat die helemaal opraakt”, zegt Alien. Ze werd geboren op de toenmalige boerderij halverwege de Bergense Nesdijk. Toen ze haar man Jos leerde kennen (geboren in Ursem) moest hij wel boer worden, wilde hij haar kunnen trouwen. Alien had dat vak al geleerd. "Uiteindelijk hadden we aan de Nesdijk te kort land en konden we hier aan de andere kant van het dorp alles nieuw bouwen. Onze koeien lopen minstens 200 dagen per jaar buiten, ook 's nachts en ze kunnen zelf kiezen wanneer ze gemolken willen worden.”

Lees verder op pagina 13