Vijf verzoeken voor coronasteun worden gehonoreerd.
Vijf verzoeken voor coronasteun worden gehonoreerd. (Foto: Aart Tóth)

Coronasteun voor vijf initiatieven

HEILOO - Het college heeft op 1 december besloten om vijf verzoeken voor coronasteun te honoreren. Het team Herstelfonds (eerder externe taskforce Corona) heeft het college geadviseerd over deze verzoeken die zijn gericht op herstel van de samenleving in deze coronatijd.

De gemeente Heiloo wil culturele en welzijnsorganisaties, verenigingen en ondernemers helpen de coronacrisis weer te boven te komen. Door initiatieven te ondersteunen of door een bijdrage uit het Herstelfonds. Scouting Victorie Heiloo krijgt een bijdrage van € 538,-. De scouting had het zwaar afgelopen jaar door de coronacrisis. Met de bijdrage van de gemeente kunnen ze een afgeschreven sloep vervangen (daartoe had de scouting zelf al tienduizend euro aan sponsorgeld opgehaald) en reparaties aan zeilen betalen. Nieuw is dat de organisatie in samenwerking met Vluchtelingenwerk een aantal Syrische kinderen laat aansluiten bij een activiteit in het Heilooërbos. Volgens het college is dit een mooi initiatief dat Heilooërs met elkaar verbindt.

Museumkwartier

Om meer bekendheid te genereren krijgt het Museumkwartier een bijdrage van € 6.776,-. Het gaat om Stichting de Buitenkans, Historische Vereniging Heiloo, Stichting Baduhenna en Stichting Toverlantaarmuseum Heiloo. De vier musea, gevestigd op Landgoed Willibrordus, willen door samenwerking het landgoed digitaal promoten en daarmee meer bezoekers trekken. Het college ziet deze nieuwe samenwerking als een mooie stap richting de toekomst van de betrokken organisaties en een versterking van het aanbod in Heiloo. Om de horeca en verswinkels te ondersteunen is een bijdrage van € 9.630,- bestemd voor een uitneembaar katern in de Uitkijkpost. Daarnaast krijgt op de website van Natuurlijk Heiloo elke deelnemer een eigen pagina om meer informatie te verstrekken. Ook is er ruimte ingeruimd voor kerstrecepten en leveranciers van ingrediënten.

Podiumkunsten

Het college honoreert het verzoek voor een financiële bijdrage van € 9.500,- voor het verkennen van kansen voor de Podiumkunstenschool. De uitkering van de bijdrage vindt plaats na een positief besluit over de haalbaarheidsstudie van de verbouwing van de Muziek- en Dansschool. Met dit geld kunnen de initiatiefnemers (Muziek- en Dansschool, de Theaterbende, muziekverenigingen Caecilia, Eensgezindheid, Fanfare Showband, het Noord-Hollands Jeugdorkest en Koor Swing) extern advies inwinnen over fondsenwerving en positionering van de podiumkunstenschool. Tot slot heeft het college besloten dat Falkland Toneel extern financieel advies krijgt. De gemeente is nog in gesprek met Falkland Toneel over het kwijtschelden van de huur en opzeggingstermijn voor het Brunogebouw. Deze gesprekken worden naar verwachting op korte termijn afgerond.

Beoordeling initiatieven

Het team Herstelfonds beoordeelt de ideeën op criteria als collectief karakter en maatschappelijke impact. Ook wordt gekeken of er sprake is van eigen initiatief; is er zelf gezocht naar oplossingen of zijn andere hulpbronnen aangeboord? De laatste weken van 2020 richt het team Herstelfonds zich op de resterende bijna dertig verzoeken vanuit de samenleving. Deze worden medio december in een derde advies voorgelegd aan het college.