De wethouder ontsteekt de ster op Wereldlichtjesdag.
De wethouder ontsteekt de ster op Wereldlichtjesdag. (Foto: Ed Bausch)

Wethouder Opdam ontsteekt ster

HEILOO - Op de aardedonkere zondagavond van 13 december was een klein gezelschapje, allen op eerbiedige afstand, verenigd achter de Witte Kerk.

door Ed Bausch

Op de tweede zondag van december is het traditioneel Wereldlichtjesdag. Overal in de wereld worden dan rond 19.00 uur samenkomsten georganiseerd om stil te staan bij overleden kinderen. In Heiloo werd dat, onder de vlag van de Castricumse stichting Kist, eerder georganiseerd in de Cultuurkoepel en vorig jaar in de Witte Kerk, waar het nu weer zou plaatsvinden.

Grote ster van CAKtwo

Er was nu helaas geen mogelijkheid om iets binnen te laten gebeuren. Het comité dat in Heiloo de avond organiseert heeft daarom in sneltreinvaart gewerkt aan de plaatsing van een grote ster, gemaakt door een Castricumse kunstenaarsgroep CAKtwo, op het terrein van de Witte Kerk. De gemeente heeft haar medewerking gegeven aan de plaatsing tegen de monumentale boom aan de achterkant.

Kinderen kregen weer een stem

Wethouder en loco-burgemeester Rob Opdam kwam namens de gemeente warme woorden uitspreken over het moment van stilstaan bij het overlijden van kinderen. De wethouder benoemde zijn persoonlijke band met het gegeven van Wereldlichtjesdag. In drie stellages bij de ster zijn op houten sterretjes ruim zestig namen geschreven van overleden kinderen. Met behulp van een zaklamp werden alle namen voorgelezen door Marinta Rutten van het organiserende comité. Zo kregen de kinderen weer een stem en dat ontroerde net als andere jaren, ook al was het nu niet in een volle kerk, maar in een donkerige en winderige tuin. De bijeenkomst eindigde met het luisteren naar een speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven liedje.

Kerk in groen licht gezet

De kunstenaarsgroep heeft de Witte Kerk ook in een groen licht gezet. Het comité heeft op deze bijzondere editie van Wereldlichtjesdag heel veel reacties mogen ontvangen, waaruit bleek dat het juist in deze tijd zo goed is om stil te staan bij wie er niet meer is.


De ster en de namen in de tuin van de Witte Kerk zijn voor iedereen tot en met zondag 27 december te bekijken. Goed afstand bewaren, ingang via het hek aan de Kennemerstraatweg.