Hans Groot, algemeen directeur bij stichting Tabijn in gesprek met Koningin Máxima over muziekonderwijs
Hans Groot, algemeen directeur bij stichting Tabijn in gesprek met Koningin Máxima over muziekonderwijs (Foto: SetVexy)

Máxima praat over muziekonderwijs

REGIO - Koningin Máxima was woensdag 9 september aanwezig bij de landelijke MuziekTafeldag georganiseerd door de stichting Méér Muziek in de Klas in de Theaterhangaar in Katwijk.

Op deze dag kwamen mensen bijeen die betrokken zijn bij het sluiten van de MuziekAkkoorden. Dat zijn convenanten waarbij verschillende regionale partijen afspreken om zich samen in te zetten voor duurzaam muziekonderwijs in hun regio. Als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas ging Koningin Máxima met de aanwezigen in gesprek over successen die zijn behaald en de stappen die nu genomen moeten worden.

'Belangrijk voor brede ontwikkeling'

Hans Groot, algemeen directeur van stichting Tabijn met 22 kindcentra en basisscholen in Heemskerk, Castricum, Uitgeest, Heiloo, Bergen, Alkmaar en Langedijk, schoof aan bij het gesprek met Koningin Máxima. Hij legde haar uit wat er bij Tabijn gebeurt om van muziek een structurele pluskwaliteit te maken op alle kindcentra en scholen. “Muziek is een belangrijk onderdeel in het koersplan van Tabijn om een brede ontwikkeling van kinderen te realiseren. Muziek bevordert de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van het brein. Om het muziekaanbod vorm te geven is een projectgroep gestart die dit proces begeleidt en kindcentra en scholen ondersteunt bij uitvoering van hun muziekplannen. Op de Tabijnacademie kunnen teamleden zich laten scholen om competenter en vaardiger te worden op muziekgebied. Zo geven wij muziek binnen ons onderwijs en in de opvang structureel een prominente plaats.”


Méér Muziek in de Klas bereikt ruim de helft van de basisscholen. De stichting heeft inmiddels veertien MuziekAkkoorden gesloten. Meer dan de helft van Nederlandse basisscholen is weer met muziek bezig. De duurzame verankering ervan in het lesprogramma verschilt nog regio en per school. Koningin Máxima sprak onder meer mee over hoe leraren beter uitgerust kunnen worden om muziekles te geven en hoe je financiële middelen kunt aantrekken om structureel muziekonderwijs te realiseren.