De toren Alfanzina is in bedrijf sinds 1 december 1920
De toren Alfanzina is in bedrijf sinds 1 december 1920 (Foto: Cor Oorthuijsen)

De Vuurtoren van de week: Alfanzina

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Portugese vuurtoren Alfanzina.

Door: Frits van Eck

Generaties Portugese zeelieden hebben onze huidige wereld verkend, ontdekt en in kaart gebracht. Zonder de vuurtorens, bakens, boeien en andere navigatie-elementen hadden deze ontdekkingsreizigers de weg terug naar huis nooit en te nimmer gevonden. In Portugal staan vuurtorens hoog genoteerd op de lijst van cultureel erfgoed. Het zijn geliefde, nationale monumenten. Het oudste exemplaar dateert uit ca. 1500. De Portugese Algarve, een geliefde vakantiebestemming, telt vele vuurtorens. De toren Alfanzina is in bedrijf sinds 1 december 1920. Het is een 23 meter hoge, vierkante gemetselde toren met een fraaie galerij. De lichthoogte bedraagt 56 meter. Het lichthuis is rood geschilderd. Om de vijftien seconden knippert het witte licht tweemaal. Er is een 3e orde Fresnel-lens in gebruik.

1984

In 1984 werd deze vuurtoren geautomatiseerd. Je vindt deze toren op een rotsachtig gebergte bij de snelweg N530, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Lagoa. Niet ver van de vuurtoren bevinden zich aan weerszijden karstgaten, die tot op zeeniveau reiken (ongeveer 40 meter) zodat je de branding van de uitgewassen rots kunt horen. Het zijn verschijnselen die voorkomen in een gebied met kalkgesteente en te maken hebben met het oplossen van de kalksteen. De vuurtoren is over de weg goed bereikbaar en op bepaalde dagen te bezichtigen. Parkeergelegenheid is beschikbaar.

Coördinaten: 37° 05' 12.2? N, 08° 26' 33.3? W