Kom ook naar de stoommodellenweekend in Medemblik.
Kom ook naar de stoommodellenweekend in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

Steamfair bij Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Tijdens het Stoommodellenweekend op 19 en 20 september staan bij het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik, de stoommodellen opnieuw in de spotlights. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen te showen.

Tijdens de Steamfair is een gevarieerd aanbod van onder meer (stationaire) stoommodellen, heteluchtmotoren, nostalgische stoomtreinen te zien. Op het museumterrein rijden stoomtrekkers, een stoomauto en stoomwals puffend in het rond. In het binnenwater achter het museum varen radiografisch bestuurbare (stoom)boten. In de machinetuin zijn demonstraties met de asfaltmachine, stoomhijskraan en stoomraamzaag. In het museum wordt het vuur in de ketel opgestookt om de stoommachines weer tot leven te brengen. Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom te maken. Alles draait, beweegt en puft.

Vele prachtige en bewegende stoommodellen uit de museumcollectie tonen in een audiovisuele show hoe de stoomrevolutie halverwege de 19e eeuw in Nederland goed op gang kwam. Met het model van de Harry Lee ‘Steam Yachts’ Shamrock Columbia, een stoomschommel en kermisattractie uit de vorige eeuw.

Schipper Rob Smak neemt passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Reserveren is mogelijk via 0227-544732. Combinatiekaarten rondvaart en museum is verkrijgbaar.

Tijdens dit weekend is reserveren met een tijdblok verplicht via www.stoommachinemuseum.nl of bovenstaand telefoonnummer. Volg de looproute op het museumterrein en houd voldoende afstand.

Meer informatie en voorwaarden voor een bezoek zijn te vinden op de website.