Afbeelding

Ischias en podotherapie

Ischias is een irritatie of ontsteking van de grote zenuw, Nervus Ischiadicus, die van de lage rug via de heup naar de voet loopt. Ischias wordt veroorzaakt door een directe druk op deze zenuw en het is afhankelijk van de druk op de zenuw in hoeverre u hiervan hinder ondervindt.

Vaak worden de problemen veroorzaakt door een veranderde functie of stand van de lage rug, het bekken of het been. Stress kan een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat uw lichaamshouding verandert, waardoor de zenuw irriteert. Ischias kan ook veroorzaakt worden door bovenmatige inspanning, overgewicht, slechte conditie of houding.

De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Naast de pijn kunt u ook andere klachten hebben, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook kunt u spierkramp krijgen in uw bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels.

De podotherapeut kan in veel gevallen helpen (pijn)klacht te verminderen. Dit doet de podotherapeut door de oorzaak van de klachten te achterhalen en op te heffen. In sommige situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een schoenadvies, oefeningen, taping, orthese of corrigerende zolen met als doel de druk op de zenuw in de rug te verminderen.

Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend.


Uw podotherapeut, dé specialist in de voetengezondheidszorg.

Voor meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl