De telefooncirkels zijn ontwikkeld voor mensen die alleenwonend zijn.
De telefooncirkels zijn ontwikkeld voor mensen die alleenwonend zijn. (Foto: aangeleverd)

Nieuwe telefooncirkel in Hoorn

HOORN - De telefooncirkels zijn ontwikkeld voor mensen die alleenwonend zijn. De cirkels hebben tot doel dagelijks een telefonisch contactmoment te hebben met, meestal, dezelfde persoon. Ook die persoon is alleenwonend. In de praktijk geven de cirkels een veiliger gevoel, zowel voor de deelnemers als de naaste omgeving. Wanneer iemand de telefoon niet opneemt, dan wordt hulp ingeschakeld. Hulp van een huissleutelhouder die snel ter plaatse kan zijn om te zien wat er aan de hand is.

Bij één cirkel zijn maximaal acht deelnemers aangesloten. Een vrijwilliger van Humanitas start de cirkel en belt de eerste persoon van de lijst, deze belt naar de tweede persoon en die vervolgens naar de derde et cetera, tot en met de laatste deelnemer. Deze maakt de cirkel sluitend en belt de vrijwilliger van Humanitas. Die weet dan dat de cirkel rond is en iedereen dus in staat was om de telefoon op te nemen. Mocht ergens de cirkel doorbroken worden omdat iemand de telefoon niet opneemt dan gaat men ervan uit dat er iets aan de hand is. De vrijwilliger van Humanitas waarschuwt dan een vooraf afgesproken sleutelfiguur die vervolgens actie onderneemt.

Een neveneffect van de telefooncirkel is dat je iedere dag iemand spreekt, iemand die vraagt hoe het met je gaat. De cirkels geven een veilig gevoel en sociaal contact. Humanitas wil graag het sociaal contact stimuleren. Daarom worden een aantal keer per jaar vrijblijvende bijeenkomsten georganiseerd voor deelnemers van de telefooncirkel. Een leuke bijeenkomst waarbij men elkaar beter leert kennen en elkaar persoonlijk kan ontmoeten.

Mensen die in Hoorn wonen en meer willen weten over de telefooncirkel, kunnen een mailtje sturen naar tc.west-friesland@humanitas.nl (met vermelding van telefoonnummer). Bellen kan ook: 06-13298307.