‘Boerenzwaluw’ van Arno van de Pol.
‘Boerenzwaluw’ van Arno van de Pol. (Foto: aangeleverd)

Kunstenaars verbeelden de vrijheid

HOORN - In Expoost is vanaf zaterdag 25 juli de expositie Vrijheid te bewonderen. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 30 augustus.

Expositie Vrijheid in Expoost

Wat betekent vrijheid? Nederlanders zijn eraan gewend in vrijheid te leven. Het is een voorrecht dat sommigen voor lief nemen. Toch zien mensen in de wereld om hen heen dat het helemaal niet zo normaal is om in vrijheid te leven en een mening te uiten. Om de vrijheid te vieren, wil Expoost dit universele gevoel in dit jaar van ’75 jaar vrijheid’ extra onder de aandacht brengen.

Visie op vrijheid

Pop-up museum Expoost vroeg aan verschillende beeldend kunstenaars om hun visie op vrijheid of onvrijheid te verbeelden. En dat leidde tot zeer divers werk. Want wat is vrijheid precies? Hoe beeld iemand zoiets uit dat zo breed en ongedefinieerd is? Wat betekent vrijheid in de kunst? En in hoeverre voelt een kunstenaar zich vrij om de kunst te maken die hij wilt?

Diverse kunstenaars

De expositie Vrijheid wordt ingevuld door de kunstenaars Arno van de Pol, Jaap Stiemer, René van Leeuwen, Thom van der Gulik, Mandak Azizi en Kenneth Stamp. Daarnaast doen via Kunst in de Kas de volgende deelnemers mee: schilderijen van Noortje Peerdeman, Aswin Vestjens, Charles Gilbert, Anja Bulthuis, Anita Eijken, Paapi, Ilona Palásthy, Anouschka Dijkstra en Bep Roet. Keramiek is er van Lenie van der Laan en Carin Korse.

Mobiel van vredesduiven

Ook is er een prachtige foto te zien die Jamila Chamach maakte voor een project van Wereldvluchtelingendag. In de grote zaal hangt een mobile van vredesduiven. Dit kunstwerk is gemaakt door bezoekers van de expositie Janssens & Koerten | Geknipt voor de Kunst in het naastgelegen Westfries Museum.

Bewonder ook de fraaie beeldentuin

Nadat bezoekers de expositie bewonderd hebben, kunnen zij ook genieten van de fraaie beeldentuin die zeker in dit jaargetijde een plaatje is om te zien. In samenwerking met stichting In Den Beginne zijn er aan de collectie onlangs weer nieuwe beelden toegevoegd, onder andere van Bert Poot, Dick Simonis, Linda Verkaaik, Eric Dolfij, Hetty Looman, Marcel Prins en Lia Verstege.

Entree is gratis

Expoost is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis, natuurlijk op de anderhalve meter basis en volgens de protocollen. Alles is eraan gedaan om het publiek veilig te ontvangen in de zalen en de tuin van het pop-up museum.


Iedereen is welkom in Roode Steen 15 in Hoorn.


Kijk voor meer informatie op www.expoost.nl.