Afbeelding
(Foto: Jelle de Jong)

Knobbelzwaan

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de knobbelzwaan.

Het gaat goed met de knobbelzwaan in ons land en dat is te zien ook. In de nazomer ruien tienduizenden knobbelzwanen op de grote wateren, zoals het IJsselmeer.

Kwetsbaar

Omdat ze alle vliegveren in één keer verliezen, kunnen ze dan tijdelijk niet vliegen. Dat maakt ze kwetsbaar. Het water biedt veiligheid. Zwanen zijn vegetariërs. Een deel van hun voedsel halen ze uit de meren, maar ook het voedselrijke boerengras is in trek.

Waakzaam

Het nest is makkelijk een meter in doorsnee. Zo’n broedende knobbelzwaan is heel waakzaam. Een indringer wordt met luid geblaas en dreigend gedrag verjaagd.

Man en vrouw blijven – als een van de weinige soorten vogels - levenslang bijeen. Sterft een van de twee dan kan het jaren duren voor de achtergebleven vogel op zoek gaat naar een nieuwe partner.

Zwaarste vogel

Met een lichaamsgewicht van tot wel 12 kilo is de knobbelzwaan de zwaarste vogel van ons land. De eieren zijn navenant; gemiddeld 345 gram.

Het IJsselmeergebied kun je gerust een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar.

Het IJsselmeergebied is dan ook een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral de visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed.

Vogelbescherming komt in actie voor de natuur in het IJsselmeergebied. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd.

Het IJsselmeergebied wordt nog mooier.

Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. Gun vogels de rust die ze hard nodig hebben.

Meer informatie is te vinden op www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer