Karel de Eenzame (1)

Op een zonnige dag zat Simon de schrijver/journalist op een bank even te genieten van de rust in het park toen Japie, de Pietje Bell uit de buurt, bij hem kwam zitten. "Ome Simon, ik weet dat u verhaaltjes schrijft in de krant. Mag ik u iets vragen?" "Natuurlijk Japie, als je maar niet vraagt om een partijtje met je te gaan voetballen, want daar ben ik een beetje te oud voor." "Natuurlijk niet ome Simon. Als ik u zou vragen om met mij te gaan voetballen, dan kan ik net zo goed met die vraag naar het ouwe mannenhuis gaan. Nee, het gaat heel ergens anders om. Bij ons in de straat is een antiekwinkeltje. De eigenaar van dat zaakje is Karel Zwartjes die door iedereen in de buurt blauwe Karel wordt genoemd. Karel is een chagrijnige zonderling die met niemand in de buurt contact wil hebben. Hij wordt door de buurt gemeden als de pest. Waarom weet ik niet, maar Karel is tegen mij altijd vriendelijk. Ik mag zelfs bij Karel in zijn huiskamer achter de winkel komen. Daar vertelt hij mij verhaaltjes over zijn kindertijd toen hij net zo oud was als ik. Mijn moeder vindt het helemaal niet leuk dat ik zo af en toe naar Karel ga. Dat is niet zo vreemd want bij Karel in huis is het een grote vieze troep."

Door Arie Bax

"Een tijdje geleden kreeg ik van Karel een mooie antieke hoornen blokfluit. Toen ik die fluit aan mijn moeder liet zien, pakte zij hem van mij af omdat zij niet wilde dat ik dat vieze ding in mijn mond zou steken. Hij moest eerst schoongemaakt worden. Zij maakte een pan heet water en liet mijn blokfluit daarin een poosje koken. Toen zij hem daarna uit de pan haalde, was de fluit helemaal krom en daardoor was er geen geluid meer uit te krijgen. Ik was des duivels op mijn moeder, maar daardoor werd mijn fluit niet meer recht. Gelukkig heeft Karel mijn nooit gevraagd of ik al een beetje op de fluit kon spelen."


"Ik heb medelijden met Karel. Hij is oud en erg eenzaam. Ik geloof dat hij in zijn leven heel veel narigheid heeft meegemaakt. Ik heb hem eens gevraagd of hij kinderen had. Toen ik die vraag stelde, draaide hij zich om en zei kortaf dat hij ook kinderen had maar dat zij niets meer met hem te maken wilden hebben. Toen ik vorige week bij Karel was, heb ik hem verteld dat ik u kende en dat u verhaaltjes in de krant schrijft. Ik heb hem bij die gelegenheid gevraagd of hij aan u over zijn leven wilde vertellen."

Lees volgende week verder