Zondag 6 september kan het publiek genieten van die typische Montmartre-sfeer. Diverse kunstenaars, onder wie Roy Valentijn en Anja Bulthuis, zijn aan het werk. Op gitaar: Timber Povee. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)
Zondag 6 september kan het publiek genieten van die typische Montmartre-sfeer. Diverse kunstenaars, onder wie Roy Valentijn en Anja Bulthuis, zijn aan het werk. Op gitaar: Timber Povee. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Interactieve beleving van de kunst'

HOORN - Het culturele seizoen in Hoorn wordt zondag 6 september op bijzondere wijze geopend. Onder de noemer van ‘Cultuurproeverij Hoorn’ kunnen bezoekers genieten van muziek, theater, schilderkunst, acrobatiek en film. Er zijn deze dag optredens op verschillende locaties in de binnenstad. Stichting Kunst in de Kas organiseert van 12.00 tot 17.00 uur twee keer Montmartre. De tuin van Expoost en de terrastuin van Huis Verloren worden een gezellige mix van kunstenaars, artiesten en bezoekers. Muziek, kunst en natuurlijk een wijntje erbij om helemaal in de sfeer van Montmartre te komen; volgens de organisatie de perfecte combinatie.

Kunst in de Kas: twee keer Montmartre in Hoornse binnenstad

Verschillende kunstenaars exposeren en werken in een Montmartre-achtige sfeer. Er vinden ook optredens plaats van muzikanten. Het geheel wordt gelardeerd met rap-optredens van Levi Noë en poëzievoordrachten van Bettina Reus. De activiteiten zijn binnen de anderhalve-meter-afspraken vrij toegankelijk en mensen hoeven van tevoren niet te reserveren.

Mensenmens

In de terrastuin van Huis Verloren aan het Kerkplein zijn kunstenaars Roy Valentijn en Lia Blok 6 september aan het werk. Roy Valentijn, die ook bij Expoost exposeert, droomt elke dag over waanzinnige vormen en kleuren, waardoor hij in staat is de meest ‘sub fantalistische’ doeken te creëren. Ook muziek speelt voor hem een belangrijke rol. "Afhankelijk van welke muzieksoort ik beluister, kom ik in een bepaalde gemoedstoestand die je terugziet in mijn schilderijen. Dat laat ik in de tuin van Huis Verloren graag aan het publiek zien. Ik ben een echt 'mensenmens', ik hoop op veel publiek. Die interactie met mensen vind ik echt 'skitterend'." Voor Lia Blok is creëren een stap in het onbekende. Ze maakt het onzichtbare zichtbaar, daar waar woorden tekortschieten.

Beleving

Tussen de beelden in de tuin achter Expoost volgt kunstenaar Anja Bulthuis haar gevoel. Dit vindt zijn weg naar het doek. "De natuur en dans zijn voor mij grote inspiratiebronnen. En dan met name de dynamiek in de natuur. Ik ben zelf een echt buitenmens, ik fiets bijvoorbeeld heel veel. Als ik dan thuis kom, ga ik schilderen. De kleuren, vormen en het licht die ik onderweg ben tegengekomen, laat ik terugkomen in mijn schilderijen. Bij mij gaat het echt om de energie die een schilderij uitstraalt." Anja is blij met de locatie waar ze zondag mag schilderen. "Een mooie authentieke binnenstadstuin, die vast voor veel inspiratie zorgt. Ik laat me lekker verrassen. Ik vind het sowieso te gek dat er weer iets gebeurt in Hoorn, dat een evenement als dit in deze tijd georganiseerd kan worden en dat mensen kunnen genieten van kunst en muziek. Voor het publiek belooft het een interactieve beleving van de kunst te worden. Hoe mooi is dat?" Suzanne Solognier creëert kleurrijke sieraden. Ze gebruikt hiervoor verschillende materialen, zoals polymeer, giethars, kralen en papier.

Jazzy muziek

In de grote kunsttuin van Expoost aan de Roode Steen maken beeldend kunstenaars combi’s van vele kunsttechnieken. Keramiste Lenie van der Laan maakt bijzondere objecten, veelal geïnspireerd door organische en fossiele vormen. Paapi laat de kijker verrassen door de veelzijdigheid van zijn werk. Klaas Jan Gorter laat het samenspel van lijnen, kleuren en sfeer aan het doek toevertrouwen. De abstracte en intuïtieve beelden die Jet Willems schept, ontstaan vanuit haar fascinatie. Mandak Azizi gaat experimenteren met nieuwe schilderstijlen. Binnen zijn een aantal van zijn kunstwerken te bewonderen. Gitarist-zangers Timber Povee en Jan Boers larderen de kunst met een verrassend repertoire. "Wij brengen die dag jazzy muziek die past bij de sfeer van Montmartre. Het zijn duidelijke, heldere stukken die hier en daar ook wel voor herkenning zorgen. Als ik deze dag minimaal één persoon in het publiek kan raken met onze muziek, dan is mijn dag goed. Ik kijk ernaar uit."


Lees verder op pag. 5







Young Ones

Binnen bij Expoost exposeren jonge kunstenaars. Aswin Vestjens laat graag aan de toeschouwer over wat die in zijn kunstwerk ziet. De Wallplug Records (Tommie en Onno Roos) uiten zich door middel van kunst, kleding, muziek of andere creatieve outlets. Eefje Verdonk ziet haarzelf als een professionele amateur, omdat ze doet wat goede voelt en dan ook op haar eigen (on-)professionele manier. Het intuïtieve werk van Dorian Oudhaarlem is geïnspireerd door de natuur. STHOM. wil van alle vervelende, irritante en stomme prikkels iets moois maken. Milan Nowak maakt fantastische kunst op een i PAD. De hoofdredactie van ’t kunstmagazine Tableau noemde dit een voorbeeld van de nieuwe kunst.

Meer informatie

De twee Montmartre-locaties zijn 6 september vrij te bezoeken; van tevoren reserveren is niet nodig. Voor alle andere activiteiten die tijdens de Cultuurproeverij georganiseerd worden, moeten bezoekers van tevoren wél reserveren. Dat kan via www.cultuurhoorn.nl. Op deze website is het complete programma van deze dag te vinden. Kijk voor meer informatie ook op www.kunstindekas.nl en www.expoost.nl.