Het (artistieke) leven van Rebekka van Straalen stond een tijd lang in het teken van Hendrickje Stoffels.
Het (artistieke) leven van Rebekka van Straalen stond een tijd lang in het teken van Hendrickje Stoffels. (Foto:aangeleverd)

Wie was Hendrickje Stoffels?

HOORN - Rebekka van Straalen verzorgt zaterdag 19 september in de grote zaal van bibliotheek Hoorn twee maal een lezing over Hendrickje Stoffels. "Ik wil het verhaal van Hendrickje met zo veel mogelijk mensen delen", laat Rebekka weten.

Het (artistieke) leven van Rebekka van Straalen stond vanaf 19 maart 2019 in het teken van Hendrickje Stoffels: de derde vrouw van Rembrandt. Een jaar lang zou Rebekka haar leven eren; dat deed ze publiekelijk, maar ook voor een deel achter de schermen. "In 2020 is het tijd om de balans op te maken. Wie was Hendrickje Stoffels? Wat heeft ze voor Rembrandt en voor mij betekend? Hoe eer je een leven? Hoe laat je iemand voortleven?

Eerbetoon

De lezing in de bieb is volgens Rebekka eigenlijk meer een viering: een eerbetoon aan het leven van Hendrickje. Geen afscheid - ook al loopt Hendrickje al enkele eeuwen niet meer door de straten van Amsterdam - maar een monument; opdat we haar in ons collectieve geheugen in leven houden.

Reserveren

De lezing wordt 19 september twee keer gegeven: om 13.00 uur en om 15.00 uur. De entree is drie euro. Reserveren: www.thedyingproject.nl. Adres: Wisselstraat 8 in Hoorn.