Karel de Eenzame (5)

"Je kunt je voorstellen dat het leven in zo'n klein arbeidershuisje voor Drieka een hele overgang was, maar zij paste zich geweldig aan. Ik verhuurde mij als losarbeider en als ik geen werk had, handelde ik een beetje in kaas of vis. Wij leefden zuinig en met het geld dat van mijn verdiensten overbleef, kocht ik op zogenaamde boeldagen alles wat aan de inrichting van ons huisje ontbrak. In de jaren daarna kregen wij een heel koppel kinderen. Wij hadden het arm maar waren niet ongelukkig. Van mijn en haar familie hoorden wij nooit meer iets. Toen Drieka vrij plotseling overleed, bleef ik achter met acht opgroeiende kinderen. De moeder van mijn overleden moeder trok bij ons in en zorgde voor de kinderen. Ik bemoeide mij daar in het geheel niet mee. Ik bracht geld in huis en daarmee basta. Ik zocht met enige regelmaat mijn vertier in de kroeg."

Door Arie Bax

"Na enige jaren op die wijze te hebben geleefd, kreeg ik op een dag een brief van een notaris met het verzoek mij bij hem te vervoegen in verband met de erfenis van een overleden tante. Ik wist dat mijn overleden moeder een zus had die met een zeer bemiddelde man was getrouwd, maar dat was ook alles. In mijn kinderjaren was ik weleens met mijn moeder bij die deftige tante op bezoek geweest, maar na het hertrouwen van mijn vader heb ik nooit meer contact met haar gehad. De notaris vertelde tot mijn grote verbazing dat ik in het testament van mijn tante als enige erfgenaam was aangewezen. Ik erfde voor die tijd een ongekend groot bedrag. Ik was van het ene op het andere moment een rijk man. Met die rijkdom kon ik niet omgaan. Ik stopte met werken en was soms maanden van huis. Dan wist niemand waar ik uithing. De kroeg werd mijn thuis. Naast Wijntje, Trijntje en Kaartspelen kreeg ik vrienden die de toets van betrouwbaarheid niet konden doorstaan. Ik leende hen zelfs geld dat ik nooit terugkreeg. Ik zorgde nog wel voor mijn kinderen maar als ik soms stomdronken thuiskwam, kon ik met mijn gore poten niet eens van mijn opgroeiende dochters afblijven."

"Door mijn liederlijke levenswandel verdween mijn rijkdom als sneeuw voor de zon. Toen de bodem van mijn 'schatkist' in zicht kwam, ging ik mijn bezighouden met zaken die het daglicht niet konden verdragen."

Lees volgende week verder