Blik op het fraaie Wieringer kunstwerk.
Blik op het fraaie Wieringer kunstwerk. (Foto: aangeleverd)

Wieringer kunstwerk ode aan de harde werkers van toen

DEN OEVER- Opdat zij die groeven met eenvoudige middelen, met het zweet op de rug en eelt op de handen nooit worden vergeten. Dat is de boodschap die kunstenares Geertje Tjalma, in opdracht van de gemeente Hollands Kroon kreeg. Samen met Oosterhuis Techniek BV in Wieringerwerf gaven ze vorm aan het kunstwerk dat in uitstraling en inhoud nog veel meer dan dat, namelijk een monument, moest worden.

Dit betekende vele uren lassen, buigen, smeden en ander noodzakelijk werk met een kunstzinnig oog. De kunstenares was daar zelf bij, waarbij medewerker Daniël van het bedrijf uit Wieringerwerf haar ‘handen en voeten’ waren: hij gaf invulling aan wat zij in gedachten had.

Ode

Het resultaat is dat wat het moest worden: een ode aan degenen die hebben gezorgd dat de Zuiderzee een landschap is geworden. Op 13 juli werd het kunstwerk langs de nieuwe kunstvaarroute geplaatst. Het staat om precies te zijn langs de Den Oeversche Vaart, Den Oeverseweg en Hippolytushoeverweg, tegenover de ingang van de camping ‘Het bos roept’. De naam die de kunstparel gekregen heeft zegt ook alles: ‘Gedragen door sterke handen’.

"Wij zijn trots dat wij aan dit project met maatschappelijk belang een belangrijke bijdrage konden leveren”, vertelt Pieter Staats namens Oosterhuis Techniek BV. ,,Er gaat altijd veel aandacht uit naar de realisatie van de Afsluitdijk, maar de drooglegging van de Wieringermeer in 1930 was een belangrijke voorwaarde om die Afsluitdijk te kunnen bouwen. Het is ook de enige echte Zuiderzeepolder die is drooggelegd. En net als bij De Afsluitdijk gebeurde dat veelal met handwerk. Ontzettend zwaar werk kortom en die mannen verdienen dan ook een eerbetoon.”