Afgelopen 24 augustus tekenden huisartsen, openbare apothekers en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een intentieverklaring om de medicatieveiligheid in Midden-Kennemerland verder te verbeteren.
Afgelopen 24 augustus tekenden huisartsen, openbare apothekers en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een intentieverklaring om de medicatieveiligheid in Midden-Kennemerland verder te verbeteren. ((Foto: aangeleverd))

Intentieverklaring medicatieveiligheid

BEVERWIJK/UITGEEST – Afgelopen 24 augustus tekenden huisartsen, openbare apothekers en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een intentieverklaring om de medicatieveiligheid in Midden-Kennemerland verder te verbeteren. Alle partijen willen dat het voorschrijven van medicatie voor patiënten beter afgestemd is.

Binnen de zorg zijn de afgelopen jaren veel technologische ontwikkelingen en nieuwe systemen geïntroduceerd. Doordat zorginstellingen met verschillende ICT-systemen werken is het een uitdaging om patiëntinformatie zo efficiënt mogelijk te delen met andere partijen binnen de zorgketen. Met name in geval van medicatieoverdracht brengt dat risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld nadat een patiënt wordt ontslagen uit het ziekenhuis en met bepaalde medicatie moet stoppen. Het is dan van groot belang dat de huisarts, de huisapotheek en de eventuele thuiszorg ook op de hoogte worden gesteld van medicatiewijzigingen, wat in de praktijk soms niet het geval is. “Op dit moment is de communicatie tussen systemen en zorgverleners onderling nog niet optimaal", aldus Chantal Fleers, apotheker en vertegenwoordiger van de Apothekers Coöperatie Midden Kennemerland.

Als onderdeel van deze nieuwe samenwerking hebben Huisartsenvereniging Midden-Kennemerland (HV-MK), de apothekers uit de regio en het Rode Kruis Ziekenhuis de knelpunten met betrekking tot medicatieoverdracht geanalyseerd. Dit is gebeurd onder begeleiding van Stichting Eerstelijns Zorg (SEZ) en Zorg Optimalisatie Noord-Holland (ZONH). Drs. Tjerk de Nijs, internist bij RKZ: Hiermee is een opstap gemaakt naar meer begrip tussen eerste en tweede lijn, wat een vereiste is om samen te kijken hoe de veiligheid omtrent medicatie nog beter gewaarborgd kan worden.”