Karin van Kersbergen en Jeannette Streefland-du Mee zijn trots op het predikaat Dementie vriendelijk'.
Karin van Kersbergen en Jeannette Streefland-du Mee zijn trots op het predikaat Dementie vriendelijk'. (Foto: Ed Bausch)

Trefpunt is 'dementievriendelijk’

HEILOO- Het Trefpunt mocht vrijdag 28 augustus een nieuw certificaat in ontvangst nemen. Een sticker met de tekst ‘Samen dementievriendelijk’ prijkt sinds die dag op de schuifdeuren van het actieve welzijnscentrum.

Er was koffie met een petit-fourtje voor vertegenwoordigers van verschillende instellingen die werken voor mensen die zich geconfronteerd zien met dementie. Dat zijn dus ook de mantelzorgers. Want ook hun bestaan verandert als de diagnose eenmaal is gesteld.

Toename verwacht

De sticker werd uitgereikt door Jeanette Streefland-du Mee van de stichting Alzheimer Noord-Kennemerland. Zij gaf een duiding van de cijfers: in Heiloo zijn dit jaar 620 inwoners met een vorm van dementie bekend. “Voor de komende tien jaar wordt een groei met circa 200 gediagnosticeerden verwacht. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is dat in de samenleving het besef post vat dat je goed bedenkt hoe je omgaat met iemand met dementie en ook met degenen in diens omgeving. Want er verandert zoveel als je die ziekte hebt. Normale reactiepatronen zijn lang niet altijd afdoende. Daarom is training zo belangrijk: hoe herken je dementie, hoe weet je hoe je goed kunt reageren om iemand zo lang mogelijk zo lang mogelijk in zijn of haar kracht te houden.”

Inlevend en vriendelijk

Karin van Kersbergen van het Trefpunt is blij met de waardering middels de sticker. “Die toont aan dat onze 350 vrijwilligers steeds meer bewust zijn van ons handelen ten opzichte van mensen met dementie. We doen veel aan training. Of cliënten nu hier komen, met hun mantelzorgers, of dat we achter de voordeur komen: het is zo belangrijk om inlevend en vriendelijk behulpzaam te zijn.” Bij de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van het Respijthuis, het Knooppunt Dementie en Geriant aanwezig. Zij vertelden allen vanuit hun eigen invalshoek hoe belangrijk het is om volle aandacht te hebben voor mensen die getroffen worden door de ziekte en zeker ook voor hun omgeving.


ED BAUSCH