Jerome de Rijke behandelt mensen met hand- en polsklachten.
Jerome de Rijke behandelt mensen met hand- en polsklachten. (Foto: Aangeleverd)

Pak hand- en polsklachten aan

HEILOO - Ook zo’n last van uw hand of pols? Veel mensen werken nu thuis op een werkplek die niet ergonomisch verantwoord is ingericht. Anderen hebben de intelligente lockdown aangegrepen om thuis te werken aan hun fitheid, met vervelende blessures tot gevolg. Dat merkt ook Jerome de Rijke, die deze periode als hand- en polsspecialist bij Full of Life Health veel mensen in de regio Heiloo en Limmen helpt bij hun herstel. “Waar ik voor de coronacrisis voornamelijk mensen hielp bij hun herstel na een botbreuk, help ik ze nu vooral met klachten door overbelasting.”

'Veel klachten ontstaan door een verkeerde werkhouding'

"Dat betreft met name instabiliteit- en pijnklachten aan de pols. Die pijn voel je meestal aan de bovenkant en soms aan de kant van de pink. De meeste klachten ontstaan doordat mensen een verkeerde werkhouding hebben, thuis verkeerd hebben gesport of nu in de sportschool over het randje gaan. Mensen drukken zich verkeerd op, waardoor bijvoorbeeld de banden in hun polsen de botjes niet netjes op hun plek kunnen houden. Op het moment dat je een 90-graden-hoek maakt, zoals bij het opdrukken, dan wordt het zachte weefsel tussen de gewrichten ingeklemd en gaat dat op den duur irriteren."

Wat gebeurt er als mensen daar niets aan doen?

"Verreweg de meeste mensen gaan minder doen, om die pijn te ontwijken. Zij haken dus af of gaan andere houdingen aannemen waardoor ze weer andere delen van het lichaam overbelasten. De mensen die gewoon doorgaan met ‘verkeerd’ sporten, ontwikkelen daarmee chronische klachten, waarmee ze echt schade toebrengen. Die klachten verdwijnen ook niet meer met rust houden. Daarom is het heel belangrijk om niet te lang te wachten en er meteen iets aan te doen."

Wat kunnen zij zelf doen, qua preventie?

"Dat is afhankelijk van de oorzaak. Komt het doordat iemand heel vaak dezelfde houding heeft aangenomen? Kunnen de botten het niet aan? Is het slijtage of zijn te banden te slap om de gewrichten op hun plek te houden? Botproblemen kun je opvangen door spieren goed te trainen. De banden kun je dan opvangen door de kracht van de pols zelf te versterken. Zijn het spierproblemen, dan kun je die vaak opvangen door in andere houdingen of rustiger te trainen."


"Belangrijk is dat mensen een beetje lief zijn voor hun handen. Let met krachtsporten bijvoorbeeld op je stabiele handpositie. Veel krachtsporters hebben het gewicht graag haaks op hun onderarm, maar dat is niet de stabiele positie van je pols. Die is eigenlijk iets meer naar buiten toe, zoals je het stuur van je fiets vasthoudt."

En als die klachten niet weggaan?

Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een fysiotherapeut. Die kan afhankelijk van hoe de klacht is ontstaan, de juiste oefeningen aanreiken. Zelf doe ik dat heel persoonsgericht. Het heeft namelijk geen zin om een dertigjarige te behandelen als een tachtigjarige of een handballer als een krachtsporters, want er zit veel verschil tussen hoe mensen hun klachten ervaren en hoe zij hun pijnlijke hand of pols gebruiken. Het belangrijkste is om in kaart te brengen hoe de klacht ontstaat en hoe je dat zou kunnen oplossen.

Je gaat dus uitgebreid in gesprek om te ontdekken welke doelen mensen willen bereiken met de behandeling?

"Ja, ik ben altijd heel benieuwd naar het activiteitenbeeld: Wat doet iemand in het dagelijks leven? Wat wil diegene nog gaan doen en wat verwachten ze van de behandeling? Als iemand alleen problemen heeft om een jampotje te openen, dan richt ik me liever daarop dan dat ik ervoor zorg dat diegene kan gaan tennissen of krachtsporten."

Kun jij bij het eerste consult al aangeven hoe lang een behandeling ongeveer duurt?

"Vaak wel. Vanuit de anamnese - de vragen die ik stel aan de patiënt - kom ik vaak al op een aantal theorieën. Die ga ik vervolgens testen in mijn fysieke onderzoek. Daarbij leg ik duidelijk uit wat ik doen en waarom. Vervolgens komen we tot een conclusie en stel ik een behandeling voor die bij de patiënt past. Ook vertel ik mijn rol daarin en wat ik van de cliënt verwacht. De inzet van de cliënt is namelijk het allerbelangrijkst. Sommige behandelingen duren acht weken, bij het nemen van de juiste stappen, maar als iemand zich niet inzet, kan die duur zomaar oplopen tot een aantal maanden, met als resultaat dat 50% van de klacht blijft bestaan. Daar wordt niemand blij van."

Zijn mensen in deze coronatijd huiverig om langs te komen?

"Het aantal fysieke behandelingen heeft wel een dip gekend, maar je merkt dat mensen met hand- en polsklachten zich nu weer melden. Dat kan ook veilig, want bij Full of Life Health hebben we allerlei maatregelen getroffen. De begeleiding van cliënten is door ‘corona’ wel iets veranderd. Ik onderhoud veel contact via Whatsapp. Cliënten vinden het prettig om op een laagdrempelige manier hun vragen te stellen en ik vind het fijn om ook op deze manier voor ze klaar te staan. Dat past ook helemaal bij mijn visie op het belang van persoonlijke aandacht. Als iemand op donderdagavond met een vraag zit over zijn behandeling en op dinsdag pas een afspraak met mij heeft, dan wil ik dat hij mij direct een appje stuurt. Zo kan ik wellicht direct een zorg wegnemen."


Meer weten? Mail naar Jerome@fulloflifehealth.nl of bel hem via 072-5055770.