Isabelle verwelkomt iedereen in de Witte Kerk.
Isabelle verwelkomt iedereen in de Witte Kerk. (Foto: Ed Bausch)

Isabelle Vermeij begonnen als nieuwe coördinator Witte Kerk

HEILOO - Een flinke ervaringsreis door cultureel Nederland bracht haar nu in Heiloo. In augustus trad Isabelle Vermeij aan als coördinator van de Witte Kerk, voor twee dagen per week. Het zou al in april, maar toen moest het markante icoon van Heiloo even de deuren sluiten, zoals zovele locaties in het land. In augustus viel ze midden in de voorbereidingen van de herdenking van 75 jaar na Nederlands-Indië. “Heel bijzonder was dat ik toen meteen heel persoonlijke verhalen kreeg van Heilooërs die de oorlogsjaren en de kampen daar hebben meegemaakt. Die mensen kenden elkaar vaak helemaal niet, maar de Witte Kerk bracht hen samen. Zo ontroerend, en voor mij een warm bad. Mensen bijeen brengen, dat is mooi.”

Door ED BAUSCH

Geschiedenis is sowieso iets groots voor haar en dus zijn er in oktober-de maand van de geschiedenis-op iedere donderdag programma’s. Een opdracht is om tot meer samenwerking in Heiloo te komen. Dat is versterkt door de gemeentelijke corona-taskforce.

'Mensen bijeen brengen, dat is mooi'

“De gemeente wil behulpzaam zijn met een herstelplan voor onder meer de cultuursector en ziet dan graag samenwerking en duurzaamheid als speerpunten. Vooralsnog ligt nu samenwerking met de bibliotheek het meest voor de hand en daar zullen geïnteresseerden dit seizoen al de vruchten van zien.”

Nigeria

De wieg van Isabelle Vermeij stond in Nigeria, in 1961. Een jaar later moesten alle buitenlanders het land verlaten, toen Nigeria onafhankelijk werd. Ze groeide op in Leiden en Groningen. In Delft deed ze lerarenopleiding Frans en Duits. Tijdens de studie kwam ze al terecht bij het Goethe-instituut in Amsterdam, om niet meer weg te gaan uit de hoofdstad en een pad te bewandelen met allerlei functies bij het Holland Festival, de Nederlandse Architecten Prijsvraag, het Van Gogh-herdenkingsjaar, Filmfestival Rotterdam en daarna 23 jaar bij het Amsterdamse Tropentheater. Dat sloot zes jaar geleden in de bezuinigingsdrift van die tijd en het laatst werkte voor het Zuid-Afrikahuis.

Kracht van het gebouw

“Al die kennis en ervaring kan ik nu inzetten voor de Witte Kerk”, zegt Isabelle.

Lees verder op pagina 3