De vuurtoren is geheel wit geschilderd en staat bovenop een spectaculaire klif op de zuidpunt van Lefkada
De vuurtoren is geheel wit geschilderd en staat bovenop een spectaculaire klif op de zuidpunt van Lefkada (Foto: Alexandra Flamingo)

Vuurtoren van de week: Ákra Doukáto

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de vuurtoren op het Griekse eiland Lefkas.

Door: Frits van Eck

Het eiland Lefkada, of Lefkas is een Grieks eiland in de Ionische zee, via een brug verbonden met het vasteland. De gelijknamige hoofdstad Lefkada is gelegen in de noordpunt van het eiland. Het bekende Corfu ligt ten noorden van Lefkada. De naam van het eiland komt van het Griekse woord ‘Lefkos’, wat wit betekent. Dit wordt geassocieerd met de witte rotsen van de zuidelijke landpunt van Lefkada, het tegenwoordige Doukatos.

1890

De vuurtoren Ákra Doukáto is actief sinds 1890. Hij is 15 meter hoog en heeft een lichthoogte van 70 meter. Iedere 10 seconden geeft het licht een witte flits. Het is een ronde, cilindrische betonnen toren met een fraai lichthuis en een dubbele galerij. De toren is opgetrokken vanuit het huis van de voormalige vuurtorenwachter. De vuurtoren is geheel wit geschilderd en staat bovenop een spectaculaire klif op de zuidpunt van Lefkada. Van hieruit heb je een fraai uitzicht op de eilanden Kefalonia en Ithaka.

Sappho

Deze kaap, Doukáto, wordt ook in de mythe rond Sappho genoemd. Deze dichteres die leefde in de zesde en zevende eeuw voor Christus, heeft zich, omdat haar liefde voor Phaon niet beantwoord werd, hier van de rotsen naar beneden gegooid. De vuurtoren is over de weg goed bereikbaar en er is parkeergelegenheid aanwezig. Helaas kan de toren niet bezichtigd worden.

Coördinaten: 38° 33' 48.7” N - 20° 32' 34.0” O