De vrijwilligers van de reddingsbrigade hadden het er maar druk mee (Foto: Sjef Kenniphaas)
De vrijwilligers van de reddingsbrigade hadden het er maar druk mee (Foto: Sjef Kenniphaas)

Zeekracht onderdeel van het weerbericht

EGMOND AAN ZEE - Uitrukkende vrijwilligers van de reddingsbrigade waren afgelopen week onderwerp van gesprek op het strand van Egmond aan Zee. Het hield de gemoederen nogal bezig. Elk jaar weer is het raak. De collega's van NH Nieuws - mediapartner van Rodi Media - kwamen met een interessante invalshoek op het onderwerp. Moet zeekracht onderdeel worden van het (lokale) weerbericht? Discussieer mee op de Facebook-pagina van Rodi Bergen.

Via NH Nieuws - Mediapartner van Rodi Media

Een dag nadat de reddingsbrigade van Egmond aan Zee urenlang naar een vermeend vermist tienermeisje zocht, zitten bruingebakken Derpers hoofdschuddend voor hun strandhuisjes. "Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Daar gingen de lifeguards wéér, mensen uit het water sturen. En vijf minuten later? Zwommen ze er gewoon weer in", zegt één.

Toevoeging

NH Nieuws zocht uit of een dagelijks zeebericht bij het weerbericht online, op tv of de radio een waardevolle toevoeging zou zijn. "Als ik 's morgens hier aan kom, zie ik meteen: vandaag gaan er doden vallen. Maar anderen snappen dat niet", zegt een andere vaste badgast. Lifeguard Ron Zentveld noemt de stranddag gisteren 'ongekend'. "We hebben wel honderd mensen terug naar het strand begeleid. Mijn collega bleef kleine meisjes uit het water plukken", vertelt hij, uitkijkend over de vandaag iets rustigere Egmondse kust. Dat de reddingsbrigade het zo druk had, was volgens hen het gevolg van een samenloop van omstandigheden: het bloedhete weer, de stroming, de muien en het grote aantal badgasten.

Zeebericht bij weerbericht

Binnen het lokale gezelschap wordt, naast les op school, nóg een idee geopperd om mensen in te lichten over stromingen, muien en gevaren "Waarom wordt er bij het dagelijkse weerbericht niet ook een zeebericht gegeven? Een korte update over de zeestromingen, de gevaren", aldus Tom Valkering (35) uit Egmond aan den Hoef. Zijn idee is volgens NH-weerman Jan Visser, de Egmondse Reddingsbrigade, KNRM en Rijkswaterstaat helemaal niet zo gek.

Discipline

Weerman Jan Visser: "Ik zou daar best dagelijks iets over willen vertellen, bijvoorbeeld op de radio, of in de NH-nieuws-app, maar de zee is wel een heel andere discipline dan het weer. Dus ik zou die informatie dan van experts aangeleverd moeten krijgen", zegt hij tegen NH Nieuws. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat een zeebericht lastig in te vullen is. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), die intensief samenwerkt met de reddingsbrigade van Egmond, wil onderzoeken of zij deze informatie kunnen uitlezen en interpreteren.

Afspraken

Lifeguard bij de Egmondse Reddingsbrigade Ron Zentveld zegt: "Ik vind een 'zeebericht' best een heel goed idee als preventieve maatregel." Maar die lokale verschillen bemoeilijken het wel. "Dus dan moeten er heel duidelijke afspraken worden gemaakt over de parameters van die zeeberichten." Tom Valkering vindt dat het zeenieuws moet worden meegenomen in het weerbericht.


Check Rodi.nl/Bergen voor meer informatie of discussieer mee op de Facebook-pagina Rodi Bergen

Borden zijn soms niet genoeg (Foto: aangeleverd)