Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Documentaire Augustus 1970. Het gezegde ‘de geschiedenis herhaalt zich’ gaat lang niet afrijd op. Maar in sommige opzichten zeker wel wanneer we augustus 2020 met dat van een halve eeuw, augustus 1970, doornemen. Onlangs vernamen we het bericht dat het kantoor van de Helderse Courant naar Willemsoord wordt verplaatst.

In augustus 1970 was het een verhuizing van dit dagblad van de Koningstraat naar Spoorstraat 14, hoek Kerkstraat, de vroegere woning van directeur Marinus Houtman van Klercq’s Woninginrichting. Voor veel Nieuwediepers was het kantoor aan de Koningstraat een begrip. Eerst was hier drukkerij de Boer gevestigd, in 1958 verhuisde die naar Hilversum, waarna het vrijgekomen pand dienst deed als gemeentelijke sociale werkplaats.

Gelijktijdig kwam aan de Koningstraat 64, slechts één deur verder, de krant in een ruimte waar zij snel uit haar jasje groeide. Men wilde de Helderse Courant in eerste instantie onderbrengen in het in aanbouw zijnde pand aan het Julianaplein, maar zag hier uiteindelijk van af. Voor het personeel waren betere mogelijkheden gerealiseerd. Van gewicht was verder dat zich in de Kerkstraat achter het gebouw een royale garage bevond, waarin de Helderse kranten konden worden neergezet tot de bezorgers het dagelijks nieuws met de talloze advertenties rondbrachten. In het eerste uur een uitgebreid interview met de vroegere journalist Cees Dekkers.

In het tweede uur o.a het toenmalig 40-jarig bestaan van garage Manshanden, beeldhouwer Rest en kerkorganist Hennie Baars. Onderwerpen die eveneens in augustus 1970 het lokale nieuws haalden. Voor het interview met Hennie Baars moest een treinreis naar Weert ondernomen worden waar de kerkorganist naar toe verhuisde.

Uitzending: zondag 23 augustus van 12.05 tot 15.00 uur.