Gezellige drukte op de kade van Willemsoord.
Gezellige drukte op de kade van Willemsoord. (Foto: Bertil van Beek)

'Den Helder heeft een verhaal!'

DEN HELDER - Met een duidelijke boodschap trad Anke de Vries vier jaar geleden aan als manager citymarketing Den Helder: de stad nog meer op de kaart zetten, dan het geval was. Vol overgave stortte ze zich op haar taak, want zo meldde ze destijds: "Het is een geweldige uitdaging om met een team van betrokken medewerkers te laten zien wat Den Helder allemaal te bieden heeft op het gebied van wonen, werken en recreëren. En dat is veel hoor. Ik zie enorm veel kansen en voel een positieve vibe!"

Citymarketing verbindt, enthousiasmeert en voert uit

Hoe hangt de vlag er vier jaar later voor? Een gesprek met de manager citymarketing leert dat ze zich vanaf dag één voor meer dan honderd procent inzet om Den Helder nog beter te profileren. "Toen ik in mei 2016 startte werd ik al snel verrast door het bijzondere aanbod van Den Helder. Een onafhankelijk onderzoek wees uit dat de stad een verhaal heeft. Een verhaal waarmee je jezelf kunt neerzetten. Denk aan het nautische aspect met de Marine, de visserij, de museumhaven, Willemsoord, de stelling met haar bunkers en het duinlandschap de Nollen. Bovendien is de stad Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog het meest gebombardeerd. Dat weten veel mensen niet, maar het maakt wel dat het verhaal achter de stad echt uniek is. Dat moeten mensen weten! Voeg daarbij het feit dat het productaanbod er in Den Helder ook mag zijn. We hebben hier een prachtig theater, de beste bieb van de wereld met School 7, musea, maar ook de schoonste lucht, zeven kilometer strand, het grootste aaneengesloten bollengebied, de mogelijkheid tot wandelen, fietsen en kanoën, gezellige horeca aan de kade en het maken van helikoptervluchten boven de stad vanaf Den Helder Airport. Dus qua recreëren hebben we genoeg in huis!"

Stoer

In haar werk voert Anke doorgaans gesprekken met een grote verscheidenheid aan mensen en organisaties. "Het is een totaalpakket dat uiteenloopt van kleine activiteiten tot grote projecten. We streven een gemeenschappelijk doel na: Den Helder neerzetten als een stoere en energieke nautische stad. Van belang hierbij is dat alle plannen gedragen worden door de belanghebbende partijen, want het is hún gebied. Dat is voor iedereen interessant en levert het snelst revenuen op."

Revenuen die zich inmiddels op diverse locaties in de stad hebben vertaald als zichtbaar en tastbaar. "Als je alleen al kijkt naar de stedelijke vernieuwingen die partijen als Zeestad en Woningstichting hebben doorgevoerd. Of het compacter maken van de binnenstad waarbij leegstaande winkels herbestemd worden tot woningen. Daarmee wordt een krachtiger, kleiner centrum gecreëerd.”

Wonen

Ook op het gebied van wonen is volgens de manager citymarketing nog de nodige winst te behalen. "Het is hier prachtig én betaalbaar wonen met het strand in je achtertuin! Een nieuw speelveld hierbij is het wonen in relatie tot werken."

Lees verder pagina 9.


Citymanager Anke de Vries.
Watertoren
Streetart in Den Helder.