Weer terug naar school.
Weer terug naar school. (Foto: aangeleverd)

Basisscholen in Uitgeest goed bij de les

UITGEEST - Ze zijn alweer een kleine week open; basisscholen De Binnenmeerschool, De Molenhoek School, De Vrijburg School, De Wissel en Kornak. Volle klassen in het nieuwe schooljaar. Maar wel met spelregels.

Nadat afgelopen dinsdag minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hugo de Jonge ‘ons’ vermanend toespraken, hielden ook schoolbesturen, leraren en directie hun adem in. Waar moesten kinderen en ouders rekening mee houden?

Alles conform regels

Na weken van zogenoemde thuisscholing gingen de basisscholen in juni in ‘afgeslankte’ vorm weer open. Nu, na de zomervakantie, is er volledige klassikale bezetting. Volgens ouders, die op gepaste wijze kinderen wegbrengen en ophalen in Uitgeest - lees: voldoende afstand - gaat alles keurig conform de gedicteerde RIVM-regels.

Beetje gekke maandag

Angela, moeder van bijna 8-jarige Priscilla uit groep 5 staat verwachtingsvol te wachten als zij haar kind ophaalt. “Ik vind dit een geaccepteerde situatie. Je thuispatroon, je ritme is weer zoals voor de coronacrisis. Het was wel een beetje gekke maandag als je je kind na zo’n lange tijd weer naar school brengt.”


Angela spreekt fysiek en middels de socials ook moeders en vaders van kinderen die op andere scholen in Uitgeest zitten. Zij zijn unaniem van oordeel, dat het allemaal klopt op de basisscholen in Uitgeest. Ook de kinderen zeggen dat. Al is er natuurlijk wel wat veranderd in de onderlinge communicatie. “Het gaat wel wat anders dan normaal. Het lijkt wel of de blijheid, de vrijblijvendheid er vanaf is. Al dat gedicteerde. En we moeten natuurlijk rekening houden met wat er mogelijk nog komen gaat. De voorspelde tweede coronagolf, wie zal het zeggen?”

De regels op de basisscholen zijn strikt: handen wassen, bij corona gerelateerde klachten of koorts en benauwdheidsklachten van een huisgenoot thuisblijven en zo veel mogelijk met eigen vervoer naar school komen. Als een leerling, docent of ouder verkoudheids- of benauwdheidsklachten heeft, blijft diegene thuis. Hierop geldt één uitzondering, namelijk kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool. Zij mogen met een neusverkoudheid gewoon naar school komen, omdat hun rol in de verspreiding van het coronavirus beperkt lijkt te zijn. Voor de anderhalve meter is een uitzondering gemaakt voor de leerlingen. Zij hoeven onderling geen afstand te bewaren.

Anderhalve meter afstand tussen volwassenen

Van alle volwassenen wordt verwacht, dat zij onderling anderhalve meter afstand houden. Je kan dus prima je kind afzetten op het schoolplein, zolang je anderhalve meter afstand houdt van andere ouders. Als ouder mag je alleen in de school en op het schoolplein komen na het beantwoorden van een aantal vragen over je gezondheid. Als blijkt dat je mogelijk besmet bent of contact hebt gehad met iemand die mogelijk besmet is, dan mag je het schoolterrein niet betreden.

Basisschool De Wissel.