De kaap is een beschermd natuurgebied
De kaap is een beschermd natuurgebied (Foto: Frits van Eck)

Vuurtoren van de week: Cap Fréhel

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Franse vuurtoren Cap Fréhel.

Door: Frits van Eck

De naam Bretagne is feitelijk dezelfde als Brittannië. In het Nederlands maakt men onderscheid tussen Bretagne (het hier beschreven Franse schiereiland) en Groot-Brittannië (een eiland voor de Europese kust). In het Frans heten ze Bretagne en Grande-Bretagne. In het Engels heten ze Brittany en (Great) Britain.

Regen

Bretagne heeft het imago van een regio waar het veel of altijd regent. Ook Denemarken heeft dat imago. Uit eigen ervaring moet ik ontkennen dat dit klopt. In Bretagne vind je nog veel sporen van de Keltische cultuur. Cap Fréhel is een landtong aan de Smaragdkust (Côte d’Emeraude) aan de noordkant van Bretagne. De kaap is een beschermd natuurgebied.

1650

Op de kaap zijn twee vuurtorens gebouwd, de oudste werd actief omstreeks 1650. Het huidige station dateert uit 1950. Deze heeft een hoogte van 33 meter en een lichthoogte van 85 meter. De vierkante, stenen toren heeft een kantelen galerij. Onder het lichthuis met een tweede galerij een ronde wachtkamer. Om de 10 seconden knippert het witte licht tweemaal. De huidige vuurtoren is ontworpen door Yves Hémar en weerspiegelt de historische betekenis van deze toren. De vuurtoren is in de zomer dagelijks geopend en, naast de Mont St. Michel, een enorme trekpleister. Om de auto te parkeren mag je dan ook de portemonnee trekken.

Coördinaten: 48° 41' 01” N - 02° 19' 07.2” W