Anne Roos Rosa de Carvalho en haar partner Fedde ten Berge brengen de voorstelling 'Landgezelschap' naar Heiloo, in weekend van 21 t/m 23 augustus.
Anne Roos Rosa de Carvalho en haar partner Fedde ten Berge brengen de voorstelling 'Landgezelschap' naar Heiloo, in weekend van 21 t/m 23 augustus. (Foto: Emil de Jong)

Bijzondere audiovoorstelling: een wandeling door landschap en gedachten

HEILOO - Samen met haar partner en geluidskunstenaar Fedde ten Berge presenteert Anne Roos Rosa de Carvalho van 21 tot en met 23 augustus hun speciale audiovoorstelling 'Landgezelschap'. Dat betekent: wandelen met een koptelefoon op, langs weilanden en door bosschages in het zomerse landschap van Heiloo.

'Het landschap vraagt geen focus'

Anne heeft haar voorstelling Landgezelschap speciaal ontwikkeld nadat duidelijk werd dat door corona haar nieuwste voorstelling 'Luchtbespiegelingen' werd afgezegd. "Er werd veel meer werk van kunstenaars gecancelled en toen werd ik erop gewezen dat het Fonds Podiumkunsten subsidies gaf voor kunstenaars met een coronaproof plan."

Verandering in landschap

Nog niet zo lang geleden verhuisden Anne en Fedde van Amsterdam naar Heiloo. Anne wilde graag naar de natuur, waar haar kinderen in contact zouden zijn met de aarde waarop ze leven. "Ik wilde mijn kinderen meer bewustzijn voor de natuur meegeven." Deze verhuizing heeft haar doen stilstaan bij de verandering in het landschap. "Landschap nodigt je uit om te wandelen. Het vraagt geen focus van ons, je mag zelf weten waar je naar kijkt. Iedereen kijkt er anders naar."

Zwanger en toekomst

Omdat ze zwanger is, is Anne met de toekomst bezig. "Dat zullen wel meer vrouwen doen die een kind op de wereld zetten. Je vraagt je toch af wat voor wereld dat wordt." In gesprek met de directeur van Karavaan kreeg ze het advies om de voorstelling dicht bij zichzelf te houden. Haar verandering van landschap en haar blik hierop, op de corona- en de klimaatcrisis, leverde haar veel stof op. Daar heeft ze gebruik van gemaakt. Bij haar teksten en liedjes maakte Fedde de elektronische muzieksferen die het audioverhaal begeleiden. "Fedde creƫert hiermee een geluidswereld waar de toeschouwer al wandelend doorheen loopt."

Snelheid van alledag

De vrouw uit de voorstelling is vol van de snelheid van alledag en het voortdurende nieuws over de wereld. Haar hoofd tolt van de ambities die nu krakend in zijn voegen hangen en de veelvormigheid en kleurigheid van haar eigen associaties. Zij vraagt zich af in welk landschap haar kind straks terechtkomt. Lees Annes verdere bespiegelingen op www.rodi.nl/heiloo.


Er zijn nog tickets voor voorstellingen op 21, 22 en 23 augustus, kijk op www.karavaan.nl.


Anne Roos Rosa de Carvalho brengt haar speciale audiovoorstelling 'Landgezelschap' van 21 t/m 23 augustus.