Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Veilig bij de zee zijn

EGMOND AAN ZEE - Sandy Dekker is de voorzitter van de ondernemers in Egmond aan Zee. Dat ervaart ze sinds het vroege voorjaar als een bijzondere verantwoordelijkheid en ze lijkt te slagen in haar missie om een verbindende voorvrouw te zijn. Door haar eigen ondernemerschap kent ze de gedachten en zorgen van ondernemers in deze bijzondere zomer, maar ze kijkt ook graag naar het algemeen belang. Laveren in het spanningsveld tussen genieten van de zomerse drukte en de zorg om toch vooral als toeristen, inwoners en ondernemers nu 'veilig bij zee te kunnen zijn'.

Door: Ed Bausch

Pleinconcerten en braderieën mogen er dan niet zijn deze zomer, maar de plaatsing van het reuzenrad vergoedt toch zeker wat, voor de hele middenstand. Sowieso helpt het de Egmondse kermisondernemer Jan Vallentgoed en natuurlijk neemt ook iedere Derper de gelegenheid te baat om de omgeving eens goed te bezien vanuit een hoog boven het dorp ronddraaiend bakje. Sandy Dekker stond met anderen aan de basis om van deze zomer toch een succes te maken. “We hebben met elkaar echt laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn: samen de schouders eronder. In de gegeven situatie móesten we ook wel. En de uitdaging is straks om elkaar te blijven vinden, hoe verschillend de belangen en karakters ook kunnen zijn.”

Schatjes voor schatjes

“Hoe gaan we straks met de bezoekersstroom om”, dat was voor haar kringen en de gemeente de vraag aan het begin van het seizoen. “Hoe kunnen we dit samen gaan doen?” Door veel straatcommunicatie werd idereen gewezen op verstandig omgaan met de mogelijkheden. “We wilden niet alleen maar een boa-uitstraling hebben”, zegt ze met het grootst mogelijke respect voor de handhavers. “Want die waren en zijn broodnodig.” In het begin werden daarom ook de lokale theatermakers door de lokale ‘taskforce’ gevraagd een bijdrage te leveren. Die gingen op een ludieke manier aandacht vragen voor de regels. Een van hen was Marianne Houthuijse van ‘Gejut’. “Wij probeerden het allemaal wat meer genietbaar te maken, door in barokke kostuums door het dorp te lopen, doekjes om lantaarnpalen te binden voor een mooie schone dag en door schatkistjes met een barbecuetang aan te reiken. Maar met de ondertoon van de noodzaak om voorzichtig te zijn. En inmiddels geven we op kleine schaal ook workshops rond jutten op het strand en wat je daarmee kunt doen.”

Zo lijkt het drukbezochte kustdorp, waar bijna iedereen leeft van bezoekers, toch een goede zomer te kennen. “Natuurlijk zijn er zaken die het moeilijk hebben”, zegt Sandy. “De balans maken we op in de winter, hoewel hier altijd wel veel aanloop is.” Ze verwacht nog wel een tijdje te laveren in het spanningsveld tussen de noodzaak om voorzichtig gewoon genieten mogelijk te maken en zich ook te verstaan met de mensen die veel van de regels overbodig vinden. Op straat rondlopend is wel duidelijk dat Egmond aan Zee bij velen heel positief overkomt, ook al is alles dit jaar anders. “Van wij en zij proberen af te raken, zo mag men mijn bijdrage wel zien, ja.”