Korenmolen in 't Zand is open voor publiek
Korenmolen in 't Zand is open voor publiek (Foto: aangeleverd)

Monumentendagen in de regio

SCHAGEN - Nederland staat aankomend weekend - 12 en 13 september - in het teken van monumenten. Ook al gooit corona bij vele monumenten roet in het eten, en gaan dus niet open, een aantal panden en gebouwen kunnen toch hun deuren openen om mensen te ontvangen.

Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg is beide dagen van 11.00 tot 16.30 uur open. Naast de vaste collectie zijn te zien de tentoonstelling Oorlog en Verzet in en om Schagen en het fotoproject Samen Verschillen. De tentoonstelling schenkt aandacht aan verzetshelden waarnaar straatnamen in de wijk Muggenburg zijn vernoemd. Het fotoproject van Johan Pronk toont foto’s van personen die een relatie met elkaar hebben. Johan is beide dagen van 14.00 tot 15.30 uur aanwezig om uitleg over de foto’s te geven. De entree is gratis.

't Zand

In 't Zand is Korenmolen de Hoop open. Dit toonaangevend monument is het bezoeken meer dan waard. En op deze dagen is het bezoek gratis. Op 13 september is het eveneens vehicleday bij de molen. Zaterdag 12 september 2020 10:00 - 17:00 uur en zondag 13 september 2020 10:00 - 17:00 uur.

Elk jaar heeft Open Monumentendag een thema, en dit jaar staat het thema 'Leermoment centraal. Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. We gaan namelijk nog meer dan anders de nadruk leggen op beleving in het monument. Het doel is dat in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ‘leermoment’. Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners. Met het thema Leermonument sluit de organisatie aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Heritage and Education’.

Elk jaar in het gehele (dus inclusief zaterdag) tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

Erfgoed

De BankGiro Loterij Open Monumentendag is met jaarlijks rond de één miljoen bezoekers een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. De BankGiro Loterij Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. Inmiddels worden in 50 landen vergelijkbare evenementen georganiseerd.