Een real life Fortnite battle met laserguns.
Een real life Fortnite battle met laserguns. (Foto: pr )

SportNite -met Fortnite lasergun battle- combineert sport en gamen

Irina Hoffer

WIERINGERWERF – De eerste SportNite is een evenement waarin diverse partijen laten zien dat sport en gamen meer gemeen hebben dan je zou denken. Vrijdag 16 oktober vindt dit evenement, speciaal voor jeugd vanaf 10 jaar, plaats in de Zuiderzeehal. Een samenwerking tussen LINK projecten, ECV esports, Team Sportservice Schagen | Hollands Kroon en Stichting Verantwoord Gamen.

Gamen is hot, maar goede balans met bewegen, slapen, voeding is belangrijk

"Gamen is hot onder jongeren", laat Katy Stolk, jongerenwerker in Hollands Kroon, weten. "Het is ook hartstikke leuk, maar het is belangrijk om een balans te hebben tussen gamen, bewegen, slapen en goede voeding." Daarom wordt tijdens de SportNite sport en techniek gecombineerd. Onder andere door te sporten met obstakels en attributen tijdens de Fortnite lasergun battle. Je moet je verstoppen. En tijdens de minigames gebeurt er veel met techniek.

Het ontstaan van de Fornite Kampioenschappen Noord-Holland.

Zo zijn er bijvoorbeeld kleurentargets waarbij de kinderen proberen binnen 1 minuut zoveel mogelijk blauwe lampjes aan te tikken.

Meet & greet

Daarnaast wordt een Fortnite-toernooi gehouden, georganiseerd door een professionele e-sporter, plus een meet & greet met een professional. "Tijdens de eerste lockdown is het samen gamen tot stand gekomen", knikt Katy. "We wilden activiteiten organiseren die de jongeren vanuit huis konden doen. Zo ontstond de Fortnite Kampioenschappen Noord-Holland. Elke maand wordt hiervoor een kwalificatie-toernooi gehouden. De beste zestien spelers van Hollands Kroon gaan in december de strijd aan tegen de top 16 van Alkmaar en Edam-Volendam."

Grote finale

Tijdens SportNite kun je overal punten verdienen die meetellen in de ranking van het kampioenschap. De winnaar kwalificeert zich direct voor de grote finale op 13 december. De finale wordt op een bijzondere locatie gehouden. Deze blijft voorlopig nog even geheim.

Extra punten

Acht mensen kwalificeren tijdens de online toernooien als finalist, de overige acht worden finalist op basis van punten. "Daarom is deze SportNite zo leuk, want je kunt hier extra punten bij elkaar verzamelen en zo hoog eindigen dat je toch in de finale komt."

Contacten opdoen

De ervaring leert dat kinderen door het gamen ook na de toernooien met elkaar contact houden, samen chatten en zo thuis toch nieuwe contacten opdoen.

Drie leeftijdsblokken

De deelnemers aan SportNite worden verdeeld in drie blokken. Kinderen van 10 tot en met 12 jaar spelen van 9.00 tot 11.00 uur. 13- en 14-jarigen van 11.30 tot 13.30 uur en 15-plussers mogen aan de bak tussen 14.00 en 16.00 uur. Er zijn al veel aanmeldingen binnengekomen via de posts op Facebook en Instagram, dus meld je snel aan.

Verantwoord gamen

Stichting Verantwoord Gamen geeft tips en tricks om ervoor te zorgen dat gamen op een bewuste en verantwoorde manier deel kan worden van het dagelijks leven.

Aanmelden

Op de website Sportnite.nl staat meer informatie en is een directe aanmeldknop te vinden. De Zuiderzeehal is gevestigd aan de Dokter Tamsmalaan 1 in Wieringerwerf.