Afbeelding

Geen natuur opofferen voor auto’s

CASTRICUM - Gemeente castricum onderzoekt momenteel hoe bereikbaarheid en doorstroming voor auto’s via overweg Beverwijkerstraatweg kan worden geoptimaliseerd. Ook als het treinverkeer hoogfrequenter wordt. Bij dat onderzoek zijn alleen mogelijkheden met extra asfalt en spoortunnels in beeld. De auto wordt daarbij onnodig voorop gesteld. Onacceptabel en niet van deze tijd, vindt de Fietsersbond. De bond werkte een alternatief uit, waarbij auto’s gebruik kunnen maken van de al bestaande infrastructuur.

Dit voorstel doet nu niet serieus mee in het gemeentelijke onderzoek. Dat maakt een eerlijke vergelijking mogelijk. Zoals het nu gaat, wordt dit alternatief door de gemeente achtergesteld, aldus de bond.

Het plan van de Fietsersbond spaart de leefbaarheid en de natuur, maar zet toch veiligheid voorop. Ze gaat ervan uit dat de onveiligheid voor auto’s op de spoorwegovergang wordt aangepakt. Kern van het alternatief is het ontmoedigen van autoverkeer via de overweg en stimuleren van gebruik van de bestaande structuur via de ‘noordroute’. Ook bevat het plan voorstellen om sluipverkeer, zoals in de Bakkummerstraat, tegen te gaan. Door een serieus onderzoek en verdere uitwerking van het leefbare alternatief kan een betere afgewogen keuze worden gemaakt. Immers, niet alleen zorgen de ‘auto-oplossingen’ voor meer autodrukte, maar ze zijn ook schadelijk voor de leefbaarheid en de natuur. Bovendien maken de ‘auto-oplossingen’ het voor fietsers onveiliger, ongemakkelijker, onplezieriger en er moet bovendien worden omgefietst.

Fietsersbond: "De uitweg die wij bieden, kan door de relatieve eenvoud, vergeleken met de auto-opties, razendsnel worden gerealiseerd, geëvalueerd en geperfectioneerd. En het bespaart tientallen miljoenen euro’s." Lees volledige voorstel Fietsersbond op www.rodi.nl/castricum.

Bergen met fietsen rondom Castricum NS.