Bianca Engels in 'haar' Schuthok.
Bianca Engels in 'haar' Schuthok. (Foto: JB/RM)

‘Het mooie aan dit vak is het contact tussen mens en dier’

DEN HELDER – Waar zouden gedumpte en gewonde dieren zijn als er geen opvang voor ze was? Helaas gebeurt het nog heel vaak dat mensen hun dieren om de een of andere reden zat zijn en ze aan hun lot overlaten. Gelukkig beschikt Den Helder over een tehuis waar deze dieren met liefde, aandacht en professionele verzorging weer snel in hun oude doen zijn. We hebben het over Dierentehuis ’t Schuthok waar een team van gedreven medewerksters onder aanvoering van bedrijfsleider Bianca Engels dagelijks in touw is om dieren hun broodnodige verzorging te bieden.

Een stukje geschiedenis leert dat in 1976 in Den Helder het besluit werd genomen tot de oprichting van een aparte stichting ten behoeve van een dierenasiel. Het gevolg: op 14 oktober 1977 zag Stichting Dierentehuis Den Helder en Omstreken het levenslicht. Al snel werd het een begrip in Den Helder en omstreken waar tot op de dag van vandaag vele honden, katten, konijnen en overige knaagdieren worden opgevangen die een warm, tijdelijk onderdak nodig hebben. Daarbij is het doel het vinden van een liefdevol thuis bij nieuwe baasjes. Dierentehuis ‘t Schuthok heeft hiervoor een asielfunctie, maar ook pension is mogelijk. Het verschil is dat in het asiel zwerf- en afstandsdieren worden opgevangen in afwachting van herplaatsing, terwijl het pension de mogelijkheid biedt van opvang tijdens vakantie of in geval van ziekte van de eigenaar.

Passie

Sinds twaalf jaar zwaait de in Hippolytushoef woonachtige Bianca Engels de scepter in ’t Schuthok. Dat doet ze met passie, want kom je aan dieren dan kom je aan Bianca. Met een glimlach vertelt ze hoe ’t Schuthok op haar pad kwam. “Ik was op zoek naar een klein hondje en dan met name een Jack Russeltje, waar ik gek op ben. Ik was helemaal niet op zoek naar een baan, want ik had een heel goede kantoorbaan in Amstelveen waar ik al jaren werkte. Aangekomen in ’t Schuthok bleek er een vacature voor dierenverzorgster open te staan, waarop mijn man zei: ‘waarom volg je je hart niet?’. Hij is overigens net zo gek op dieren als ik, daarom hebben thuis ook veel dieren om ons heen. Zoals twee honden, een varken, een papegaai, kippen, een haan, een konijn en twaalf cavia’s. Heerlijk vind ik het, die gezellige beestenboel.”

Bianca solliciteerde, werd aangenomen en al snel werd ze assistent-bedrijfsleider. “Nadat ik op een goed moment ja had gezegd tegen de functie van bedrijfsleider volgde een periode van diploma’s halen. Ik heb vele opleidingen gevolgd en afgerond; van een Honden en Kattenbesluit, en kattenwelzijnsdiploma, konijnendeskundige, Besluit Houders van overige zoogdieren tot en met het behalen van een certificaat dierenartsassistente. Ach, ik vind het gewoon heel leuk me overal in te verdiepen.”

Meer dan knuffelen

Ook haar vijf vaste medewerksters zijn gediplomeerd en samen met zo’n 65 vrijwilligers wordt in ’t Schuthok werkelijk niets aan het toeval overgelaten. Bianca: “We zijn zeven dagen per week in bedrijf, dus er komt echt wel iets meer bij kijken dan alleen maar knuffelen met honden en katten. We maken soms best heftige en verdrietige dingen mee. Daarom is een goeie communicatie tussen mens en dier essentieel. We luisteren altijd goed naar de mensen die een dier in huis willen nemen. Er moet tenslotte wel een goeie match zijn tussen het dier en het gezin waar het uiteindelijk terecht komt. Soms gaat men met een heel ander katje naar huis dan in eerste instantie werd gedacht."

Lees verder pagina 7.


Afbeelding