Bianca Engels.
Bianca Engels. (Foto: JB/RM)

‘Mooie is het contact tussen mens en dier’

Vervolg van de voorpagina.

Bianca vervolgt: "In gevallen waarvan we denken dat het onverantwoord is een dier te plaatsen, denk aan gezondheid en/of gedragsproblemen, dan blijft het net zo lang bij ons totdat we vinden dat het helemaal oké is. We gaan altijd voor een oplossing. Uiteindelijk krijgen alle dieren wel een plekje.”

Quarantaine

Voordat een dier uit ’t Schuthok met een nieuw baasje mee gaat, wordt een medisch traject doorlopen. “Sowieso gaat elk zwerfdier bij ons eerst veertien dagen in quarantaine voordat het naar een nieuwe eigenaar gaat. De dieren worden medisch nagekeken waarbij we ze inenten en chippen. Als dieren op de een of andere manier gewond zijn geraakt, sturen we ze eerst door naar de dierenarts. In principe laten we niks inslapen. Tenzij het medisch onverantwoord is als een dier ongeneeslijk ziek is bijvoorbeeld. We willen in geen geval dat het dier pijn lijdt. Met alle dierenartsen in ons werkgebied, dat zich uitstrekt van Den Helder en Julianadorp tot en gedeelte van Wieringerwerf en Hippolytushoef, onderhouden we zeer goede contacten. Ze voorzien ons – waar nodig – ook van goeie adviezen.”

Donateurs

Niet alleen met dierenartsen wordt een goede band onderhouden, ook met haar team van vrijwilligers is Bianca meer dan blij. “Het zijn stuk voor stuk mensen die van dieren houden en iets willen betekenen voor mens en dier. Zo beschikken we onder meer in het buitengebied van Wieringerwerf over een grote groep vrijwilligers. En da’s geen overbodige luxe want in het Robbenoordbos en het Dijkgatsbos vinden we over het algemeen veel gedumpte dieren. De vrijwilligers die daar hun werk doen zijn zéér fanatiek en dat is natuurlijk geweldig. Overigens zijn de meeste vrijwilligers waarmee we werken honkvast. Gelukkig maar, want we kunnen niet zónder.”

Niet haalbaar

Met een vergoeding van de gemeenten Den Helder, Texel en Hollands Kroon moet Bianca de boel laten draaien en dat is financieel niet altijd haalbaar. Het dierentehuis is dan ook maar wat blij met giften en donateurs die per maand of per jaar een bijdrage willen doen. Veel dieren vinden relatief snel een nieuw baasje, voor anderen duurt het langer, de zogenaamde langzitters. Gewonde dieren kunnen veel zorg nodig hebben, denk aan medisch onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s, een operatie met daarna revalidatie, medicatie et cetera. Dat alles kost veel geld. Juist voor deze dieren is er het AdoptiePlan: dieren die langer in het asiel zijn, zoeken een financieel baasje. Na plaatsing stopt de adoptie. “Hoewel we altijd wel hopen dat men opnieuw een nieuw adoptiedier uitkiest.”

Corona

Uiteraard heeft dierentehuis ’t Schuthok ook te maken met de RIVM-maatregelen die tijdens deze corona-crisis zijn afgekondigd. Bianca: “Waar we normaliter de deur altijd wagenwijd openstellen voor toekomstige baasjes en bezoekers, moet dat nu op afspraak.

Aan de ene kant weet je waar je aan toe bent, aan de andere kant vind ik dat spontane ook heel leuk. Minder leuk is het als we een diertje moeten laten inslapen. We kunnen elkaar momenteel niet even beetpakken en troosten. Dat is lastig.

Een andere consequentie is dat we in het dierenpension te maken hebben met vele annuleringen. Maar ja, het is zoals het is. Als we nare dingen meemaken, geven we dat zo snel mogelijk een plekje, want we kijken liever vooruit. Het is en blijft het mooiste beroep van de wereld, want de combinatie van contact met mens en dier is gewoon fantástisch.”


Mensen die ’t Schuthok hoe dan ook willen steunen, zie de website www.schuthok.nl.