Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden.
Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden. (Foto: Pexels.com)

Tuintips

REGIO - Hoewel de temperaturen in oktober en november nog best aangenaam kunnen zijn, is het toch verstandig om de tuin in deze maanden volledig winterklaar te maken. In deze periode kan de (nacht)vorst al behoorlijk toeslaan.

Sommige planten kunnen beter tegen de kou dan andere. Maar ook potten en accessoires hebben te lijden. De stam van rozen kan ingepakt worden met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren. Trek bij stamrozen een vuilniszak over de kop van de roos en bindt deze bij de stam dicht. Er zijn ook speciale rozenkragen en rozenhoezen verkrijgbaar. Ook vaste planten hebben bescherming nodig. Dek vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mix van mest en turf.


Bescherm de rhododendron, azalea's en hortensia's aan de voet tegen de kou. Probeer de bodem van bladhoudende soorten zo vochtig mogelijk te houden. Bind hoge grassoorten, zoals pampasgras, bij elkaar en bescherm de kluit.

Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop. Zet niet-vorstbestendige potten, kuipen en accessoires in een vorstvrije ruimte. Laat de tuinslang leeglopen en berg hem in een vorstvrije ruimte op. Sluit de buitenkraan af.

Voederplaatsen

Vogels hebben meer moeite met het vinden van eten als het vriest. Maak daarom voederplaatsen voor vogels. Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden. Voorjaarsbollen kunnen, zolang het niet vriest, nog niet geplant worden. Wie niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten wil verplanten, doet dit het beste na de eerste dagen met nachtvorst.