Afbeelding
(Foto: WWW.KENNETHSTAMP.COM) )

'Politiek is niet voor bange mensen'

Vervolg van de voorpagina.

Zoals vermeld past het burgemeesterschap Rian van Dam als een jas. "Als tweede kamerlid ga je naar alle waarschijnlijkheid voor het bekrachtigen van een motie of wetsvoorstel. Maar voor mij begint het dan pas. Als je met de uitvoering van zaken daadwerkelijk met je inwoners te maken hebt, is het tastbaar en concreet. Dan heb je echt invloed op het dagelijks leven van mensen want het gebeurt voor je deur." Sinds haar aanstelling als burgemeester staat Van Dam volgens ingewijden te boek als verbindend, toegankelijk en houdt ze de drempel laag. Zelf zegt ze daarover: "Het gaat hier over echte belangstelling. Het is voor veel mensen nog steeds belangrijk dat de burgemeester langskomt. Ik voel het en vind het leuk om kennis te maken met onze inwoners. Neem een bezoek aan een echtpaar dat 60 jaar getrouwd is. De verhalen die je dan hoort over de mores binnen de gemeenschap zijn fantastisch en leerzaam. Maar ook de onthulling van een gedenkpaal, de opening van de kermis, het bijwonen van werkzaamheden bij Doet & Ontmoet en de triathlon: dat zijn allemaal activiteiten waar ik onderdeel van mag zijn. De energie die je krijgt in ontmoetingen met mensen is geweldig."

Dialoog

Uiteraard zit er een keerzijde aan de medaille want net als ieder ander heeft ook Rian van Dam te maken met minder leuke aspecten in haar werk. "Als burgemeester sta je nu eenmaal in de spotlights en zijn er altijd mensen die daar wat van vinden, positief of negatief. Dat is a fact of life. Politiek is niet voor bange mensen. Let wel: sommige nare aangelegenheden gaan me echt niet in de koude kleren zitten. Je moet misschien een dikke huid hebben, maar ook weer niet té dik. Dan voel je niets en zie je niets. Ik probeer in dat geval altijd oplossingsgericht te werk te gaan en vooral in dialoog te blijven. Je redt het niet in je eentje. Gelukkig heb ik over de ambtelijke organisatie in Hollands Kroon niets te klagen. We werken hier goed samen in een open, collegiale sfeer."

Gecontroleerd

"Tja, het coronavirus.. wat zal ik daarover zeggen?", antwoordt Rian van Dam desgevraagd. "Het grootste verschil met vorig jaar is dat de helft van de vergaderingen en representatie-activiteiten niet door konden gaan. Denk aan de 60-jarige huwelijken en evenementen als de Bloemendagen, de Floralia, het Bloemencorso en de Lentetuin. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord neemt beslissingen onder aanvoering van de Alkmaarse burgemeester Bruinooge, maar in speciale gevallen per gemeente beslissen de eigen burgemeesters. Ik blijf zoveel mogelijk in gesprek om te zien wat wel of niet kan. Dat was in het begin van de lockdown makkelijker dan nu omdat er nu meer mogelijk is en er dus meer verschillen optreden. Dat is lastig, en soms best ingewikkeld om uit te leggen. Toch moeten we echt proberen om te leven volgens de regels van het RIVM, want een tweede lockdown moeten we niet willen. We moeten de boel gecontroleerd op gang houden en wel met z'n allen. Natuurlijk is niet iedereen het daar mee eens, want kijk alleen maar naar de impact die de coronacrisis op de economie heeft. Los van alle verdriet moeten we toch echt die afstand bewaren.”

Balans

Desalniettemin kijkt de in Den Oever woonachtige Rian van Dam met genoegen uit naar de resterende periode als 'burgermoeder' van de gemeente Hollands Kroon. "Ja, ik blijf voorlopig nog hoor. Ik heb nog zo'n vierenhalf jaar voor de boeg en daarna zie ik wel. Ik ben gezond en bruis van de energie. Wel loert er - ondanks de steun van mijn thuisfront - nog een flinke uitdaging om de hoek en dat is het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Maar ach, what's new?"

Tekst: Joke Bos

Afbeelding