Brugwachter J. Smit met op de achtergrond de brugwachterwoning.
Brugwachter J. Smit met op de achtergrond de brugwachterwoning. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Vanaf 1870 vormde de Ankerparkbrug, in 1908 door aannemer D. de Vries vervangen, de verbindingsschakel tussen haven en stad. Door aanleg van nieuwe bruggen had de Ankerparkbrug aan betekenis ingeboet, maar daar stond wel tegenover dat naast de haven ook het verkeer was toegenomen. Per dag gebruikten vele zeevaartscholieren de brug en ook vissers, het personeel van de Bewapeningswerkplaatsen, zakenlieden, marva's, toeristen en mensen die een rondje langs de haven maakten. Ondanks een actiecomité dat voor behoud van de brug pleitte had de Staat nadien geen belang voor behoud en op 25 maart 1968 werd de Ankerparkbrug officieel voor het openbaar verkeer gesloten. Onderhandelingen tussen gemeente en marine over een eventuele aankoop van de brug leverde geen resultaat op, net zo min de actie van het comité ‘Tot behoud van de Ankerparkbrug’. De nog aanwezige brugwachter J.

Smit zou worden ingezet op vervangende diensten in afwachting van zijn definitieve plaatsing bij de Van Kinsbergenbrug. De brugwachterwoning aan het Ankerpark is bespaard gebleven en nog geruime tijd door het gezin Smit bewoond gebleven. Onlangs zijn vanuit de gemeenterad stemmen opgegaan het karakteristieke pandje te renoveren en voor het nageslacht te behouden. In Nostalgia staat een vorige week opgenomen interview met de zoon van brugwachter J. Smit op de rol die veel herinneringen aan het Ankerpark en brugwachterwoning bewaard.

In het kader van het komend ‘Boek panden in het stadscentrum’ een gesprek over fotohandel Nico de Leeuw (Volmer) in de Koningstraat. De Koningstraat kende in de afgelopen honderd jaar opvallend veel fotohandelaren (Sjef Kreuger, gebroeders Krul, Zegel, Ben Koole, Jacques Engel, Werner Crone), waarvan de hier in 1972 gevestigde Nico de Leeuw een aantal jaren geleden hier als laatste fotograaf na succesvolle jaren de zaak sloot.


Uitzending: zondag 13 september van 12.05 tot 15.00 uur.