Samuel van Sandijk voor zijn Goederenbank.
Samuel van Sandijk voor zijn Goederenbank. (Foto: JB/RM)

‘Minima hebben geen buffer’

DEN HELDER - Stichting Goederenbank Den Helder; de hulporganisatie voor de minimadoelgroep in gratis huisraad en woninginrichting, opende de deuren weer op 1 september jongstleden, nadat het coronavirus er half maart voor zorgde dat de goederenbank dicht moest. De Stichting Goederenbank helpt de minimadoelgroep aan benodigdheden zoals meubels en witgoed, huishoudelijke apparaten en kleding. Het aanbod is nu hoofdzakelijk gericht op huishouden en inrichtingen. Alle benodigdheden in en rondom het huis, zoals meubels, huisraad, huishoudelijke apparaten, witgoed, kleding en fietsen.

Deuren Goederenbank weer geopend

Het idee voor een goederenbank komt uit de koker van Samuel van Sandijk (42), die zelf ook tot de minimadoelgroep behoort. “Nadat ik in de ziektewet terechtkwam kon ik met mijn gezin nog maar moeilijk rondkomen. Ik weet dus als geen ander hoe het is om van bijna niets te moeten leven. Het was toen dat ik het idee voor een Jutterswebsite voor minima bedacht. We haalden en brachten spullen daar waar mensen het ’t hardst nodig hadden. Dat pakte heel leuk uit, want ik ben er gigantisch mee in het nieuws geweest. Zelfs landelijk. Op een gegeven moment kregen we te maken met vervoersproblemen, want je bent afhankelijk van vervoer en opslag, dus uiteindelijk moest ik de stekker eruit trekken. Met pijn in het hart overigens, want inmiddels ben ik geheel afgekeurd en hebben wij het nog niet breed. Enfin, het bleef kriebelen omdat ik nu eenmaal graag mensen help. Ik vroeg mezelf dus af; ‘waar ontbreekt het aan?’. We hebben hier een voedselbank en een speelgoedbank en dat is heel fijn. Ik heb zelf kinderen, dus de speelgoedbank is bij ons vele malen een uitkomst geweest. Gewéldig. Maar.. in meubels, huisraad en witgoed was er niets, want voor minima is zelfs de kringloopwinkel te duur. Zij hebben namelijk geen buffer.”

Nadat het idee voor de goederenbank was geboren, kon Samuel zijn idee dankzij hulp van onder meer de Stichting MEE, de nodige sponsoren, de Helderse woningstichting en het Wijkconvenant Plus verder uitwerken. “We kregen de beschikking over een groot leegstand pand in winkelcentrum Seringenplein, dat wordt betaald door de woningstichting en het wijkconvenant. Toen zijn we gaan brainstormen hoe we het handen en voeten moesten geven en kwamen we uit op een bedrag van 20 euro per jaar dat minima aan ons dienen te betalen. We startten met 10 euro, maar dat bleek niet haalbaar. Toch willen we de drempel zo laag mogelijk houden, dus voor 20 euro per jaar kunnen mensen die bij de goederenbank zijn ingeschreven onbeperkt spullen bij ons ophalen. Ook degenen die niet ingeschreven staan zijn welkom, dan wordt alleen wel een vrije donatie gevraagd. Er is enorm veel vraag, want cijfers wezen twee jaar geleden al uit dat alleen al in Nieuw Den Helder zo’n 4500 minima woonachtig zijn en in heel Den Helder stond dat aantal toen op 6500."

Lees verder pagina 9.



Samuel is blij dat de deuren weer open zijn.