De fietstunnel in aanleg.
De fietstunnel in aanleg. (Foto: Martin Nieuwenhuizen)

Discussie randweg: grote voorkeur voor alternatief van Fietsersbond

CASTRICUM/BAKKUM - Niet alleen Castricum maar ook Bakkum roert zich in de discussie over de varianten Randweg. Het discussiestuk van Dave van Ooijen verscheen eerder in dit blad. Aanzet is de toekomstige situatie rondom spoorovergang Beverwijkerstraatweg en de naderende invoering van de PHS in 2028 als er bij verwachting zelfs 24 Intercity’s per uur zullen zorgen dat de overweg meer gesloten dan open is. Daaromheen de mogelijke oplossingen via een Westelijke randweg en/of een Zuidoostelijke randweg om het centrum van Castricum autoluw te maken en doorgaand verkeer zoveel mogelijk om Castricum heen te leiden alsmede de alternatieve oplossing van de fietsersbond.

Door Aart Tóth

De Zuidoostelijke randweg is al ruim besproken met uiteraard voor en tegenstanders. Nu laten ook omwonenden van de geplande Westroute van zich horen en wel met steekhoudende argumenten. Zelfs het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en ProRail zetten druk om vooral spoed te zetten tot een oplossing te komen. Als Castricum op zich daarin niet genoeg participeert en niet durft te besluiten, zal via het ministerie en ProRail knopen worden doorgehakt, is de verwachting. Zaak dus om mee te praten is ook de mening van de groep bewoners rond de door Hans Ballegooi geopperde Westelijke randweg.

Grote onveiligheid

Zo heeft bewoner Jelle Jan Klinkert “Een grote voorkeur voor de door de Fietsersbond gepresenteerde alternatief www.castricum.fietsersbond.nl/2020/05/20/fietsbeleidsplan-castricum/ , waar goede argumenten worden aangevoerd. Jelle Jan vindt daarnaast “dat de voorgestelde ‘Westroute’ te veel doorgaand verkeer aantrekt dat niets te zoeken heeft in Castricum en Bakkum. Ook zou deze route zorgen voor grotere onveiligheid, omdat er vier nieuwe en gevaarlijke kruispunten nodig zijn. De weg brengt een grove scheiding aan tussen de kernen Bakkum en Castricum, hetgeen verhindert dat er een goede fietsroute door het dorp komt”.

Milieugevolgen

Ook Bob van Leeuwen heeft zich in de Commissievergadering op 30 januari al uitgesproken en zich enige zaken afgevraagd zoals; “Met het sluiten van overgangen wordt het dorp Bakkum verder geïsoleerd. Waarom zouden wij, wonend binnen onze grenzen, geldverslindende en risicovolle oplossingen bieden voor doorgaand verkeer met andere bestemmingen. Ik zie meer in het 4-baans maken van de N203 tussen Uitgeest en Castricum (Nu al snellere route dan via Heemskerk) en voordelen van aftakking naar A9 bij Heiloo en het blijvende thuiswerkeffect waardoor de verkeerdruk bij Beverwijkerstraatweg en de Bakkummerstraat minder wordt. Een hoog ‘kannie waar zijn gehalte’ heeft volgens hem ‘t aanbrengen van een fietstunnel bij de 1e Groenelaan. "Omdat daar duikers zijn om de sloot langs het spoor te verbinden, met een stijgingspercentage dat het problemen geeft met schoolverkeer en invalide patiënten van de Huisartsenpraktijk Bakkum. Maar misschien zijn andere milieugevolgen van de weg kwalijker."